Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

23 Noi. 2022 / 10:54

Aeroportul Internaţional Chişinău revine în proprietatea statului (VIDEO)

Aeroportul Internaţional Chişinău revine înapoi în proprietatea statului. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, puţin timp în urmă. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit oficialului, decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie.

„Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, a scris Sergiu Litvinenco.Cu o reacţie pe o reţea de socializare a venit şi compania concesionară, Avia Invest. Aceasta a calificat decizia Curţii de Apel drept „ilegală” şi spune că o va ataca la Curtea Supremă de Justiţie.

„​​Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro. (...) Avia Invest consideră că decizia Curţii de Apel Chisinau din 23.11.22 privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chişinău este ilegală şi va fi atacată necondiţionat la Curtea Supremă de Justiţie”, anunţă compania.Potrivit fostului ministru al Justiţiei Ion Păduraru, citat de Radio Moldova Actualităţi, după decizia de astăzi statul poate prelua efectiv aeroportul internaţional Chişinău, însă acest lucru nu va împiedica nici compania Avia Invest să conteste cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Amintim că Komaksavia a solicitat Tribunalului arbitral de la Stockholm să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent acestora. În luna august, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a anunţat că instanţa suedeză a respins această cerere. Ministrul susţinea că Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova suma de 216,678.75 mii euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

Anterior, Agenţia Proprietăţi Publice a cerut oficial, pe 8 iulie, rezilierea contractului cu „Avia Invest”, concesionarul aeroportului. Totodată, APP a solicitat de la „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internaţional Chişinău. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, compania nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contract.

Comentarii