Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Social

06 Iul. 2022 / 11:15

BNS: Cheltuielile pentru sănătate în Republica Moldova au crescut

Cheltuielile pentru sănătate ale populaţiei Republicii Moldova au crescut anul trecut cu aproximativ o treime în raport cu anul precedent, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Totodată, a crescut adresabilitatea la medic, relatează Radio Moldova.

Cheltuielile medii lunare per persoană au crescut de la 130 de lei în 2020 la 174 de lei în 2021, arată datele BNS. Totuşi, cheltuielile în mediul rural sunt de două ori mai mici decât în mediul urban: 109 lei faţă de 273 de lei.

Trebuie precizat faptul că în totalul cheltuielilor, cele pentru sănătate au crescut cu un procent, de la 4,7% în 2020 la 5,7% în 2021. În mediul urban cheltuielile pentru ocrotirea sănătaţii reprezintă 7% din totalul cheltuielilor populaţiei, iar în mediul rural - doar 4%.

Nivelul de asigurare al populaţiei cu medici şi personal medical mediu, în ultimii 5 ani este stabil. În anul 2021, la 10 000 locuitori au revenit 47 de medici şi 92 unităţi de personal medical mediu.
Adresabilitatea la medic a constituit în 2021 în medie 8,8 vizite la un locuitor, inclusiv 4,5 vizite la medicul de familie. Durata medie de spitalizare a unui bolnav a constituit 7,9 zile.

Totuşi, oamenii spun că sistemul de sănătate rămâne o problemă. Deşi, unii notează că serviciile medicale au devenit mai accesibile în comparaţie cu perioada pandemică, majoritatea consideră că vizitele la medic, tratamentul şi medicamentele rămân destul de inaccesibile pentru populaţia generală.

„Merg o dată pe an la medicul de familie. Totuşi serviciile rămân inaccesibile şi destul de scumpe, chiar şi cu asigurare medicală trebuie să achiţi”.

„Merg la medic doar în cazul în care apar probleme de sănătate. De câte ori am fost eu la medic au fost destul de costisitoare tratamentele, medicamentele sunt destul de scumpe”.

„Mă duc la medic o dată în trei luni ca să-mi iar pastilele pentru tensiune gratuit, pentru că eu am pensia de 1.700 de lei”.

„La policlinică ajungem foarte rar. Te programezi – nu-i medicul, dai analize, analizele ba sunt neclare şi trebuie să le repeţi. Medicamentele noi le procurăm de peste hotare, în special din România, preţurile sunt exact în jumătate”.

„Mai mult mă tratez acasă. La noi trebuie cu programare, poate să dureze şi o lună, aşa că cum putem ne descurcăm acasă, pentru că dacă mergi la privat plăteşti mai mulţi bani”.

„Pentru populaţie, desigur de pinde de contingent, dar totuşi este costisitor”.

Statistica mai relevă, că circa 48 la sută din persoanele în vârstă de 16 ani şi peste, din mediul urban, îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, comparativ cu 36 la sută din persoanele de aceeaşi vârstă din mediul rural. Totodată, circa 45 la sută dintre bărbaţi îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, comparativ cu 38 la sută din femei.

Comentarii