Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

07 Aug. 2022 / 18:17

Centrul medical construit în oraşul Sîngera a fost dat în exploatare (VIDEO)

Centrul medical construit pe lângă Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Sîngera, municipiul Chişinău, a fost dat în exploatare. Instituţia, dotată cu echipament medical modern de către donatori din Regatul Ţărilor de Jos urmează să deservească locuitorii din oraş şi din satele din preajmă.

Efimia Moscalenco, o pensionară solitară din Sîngera, acum câteva luni şi-a fracturat un picior. Din cauză că se deplasează cu greu, femeia nu a reuşit să meargă la capitală pentru investigaţiile prescrise de medic. Acum se bucură că va putea face totul pe loc.

  „Aici e mai uşor desigur, nici nu mă duc acum la oraş, că nu pot.  E o idee minunată, asta înseamnă o scăpare, o salvare un ajutor extrem de mare, sincer vă spun”.

Şi alţi locuitori din Sîngera spun că sunt mulţumiţi de schimbările care s-au produs în ultima perioadă.

„Bine că au făcut aici aşa centru frumos să vină lumea să se trateze. Ştiţi acum cât sunt de bolnavi oamenii şi nu trebuie să alerge tocmai la Chişinău”;

„S-a făcut un lucru enorm pentru locuitori. Aici pot găsi şi o investigaţie a face, şi a găsi şi o masa caldă. Sunt foarte multe familii vulnerabile care tot pot să se adreseze”.

Instituţia medicală este parte a centrului ortodox de caritate de la Sîngera, construcţia căruia a început acum 3 ani la iniţiativa preotului Pavel Kirillov. Iniţial a fost planificată doar construcţia unei cantine sociale pentru 200 de persoane nevoiaşe. Ulterior, datorită unei iniţiative propuse de către partenerii din Regatul Ţărilor de Jos, administraţia centrului a hotărât să reorganizeze spaţiile pentru amenajarea unui centru medical. 

 „Aici era subsol, nu era nimic: nici canalizare, nici pardoseală, nici lumină.  Şi din 4 iunie oamenii s-au mobilizat, au spus aşa: părinte noi suntem gata să muncim zi şi noapte ca să facem acest centru.  Partenerii din Olanda un popor cu o inimă enormă. Ne-au garantat că va fi uzi pentru Sângera”, a menţionat Silvia Kirillov, preoteasă.

Marianne Van Den Broek spune că prima dată a vizitat ţara noastră acum 4 ani şi atunci a rămas frapată de oamenii de aici. De această dată, a venit cu o echipă de colegi. Ei au adus în dar centrului doua aparate medicale: un ecograf performant şi un aparat de aprovizionare cu oxigen a bolnavilor în caz de Covid.

 „Totul a venit de la sine, din inimă. Iniţiativa de a ajuta oamenii din Republica Moldova aparţine fiicei mele Giulia. Organizaţia noastră susţine persoane şi din alte state. Aici suntem un grup din şase persoane, am vizitat mai multe locaţii, am selectat informaţia şi acum suntem gata să ajutăm cu tot ce vom putea acest centru şi aceşti oameni minunaţi de la Sîngera”, susţine Marianne Van Den Broek, donatoare Ragatul Ţărilor de Jos.

Centrul va fi deservit de medici voluntari, care sunt gata să întindă o mână de ajutor persoanelor aflate în impas.

 „Noi deservim o populaţie de 14 mii de oameni. Centrul acesta o să acorde ajutor medical de urgenţă care vor fi aici pe loc, cât şi serviciile de caritate, adică pentru oamenii în etate, pentru nevoiaşi, cu dizabilităţi, invalizii. Utilaj, mobilier văd că este şi să avem dorinţă de a lucra”, afirmă Elena Albu, şefa Centrului de Sănătate, Sângera.

Centrul Ortodox de Caritate de la Sîngera este unic de acest gen în ţară, care îşi propune să ajute persoanele vulnerabile, inclusiv refugiaţii din Ucraina.

Comentarii