Ştiri

Sursa imaginii: CCI

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

02 Oct. 2022 / 18:36

Concursul „Polobocul de Aur 2022” şi-a desemnat câştigătorii (VIDEO)

Zeci de gospodari din toată ţara, care produc vin de casă au concurat pentru cea mai râvnită distincţie „Polobocul de Aur". Doar nouă vinificatori dintre aceştia s-au ales cu premiul mare la ediţia din acest an a concursului, informează Moldova 1.


Este pentru a cincea ediţie în care Ion Nicolenco din Căuşeni impresionează juriul cu vinul său şi cucereşte premiul mare la „Polobocul de Aur". Viticultorul produce anual pâna la şase tone de vin roşu şi alb şi spune că un produs bun se obţine cu dedicaţie.

„Mă strădui să fac vinul bun, curat gustos, ca atunci când vin prietenii să-l servească. Eu am trimis la fată în Italia. Îi trimit vin în tot anul, a servit italienii, acolo şi le-a plăcut. În America la nepoţi le-am trimis vin”.

Igor Donţu a ridicat Premiul mare pentru vinul produs din soiuri tehnice.

„Doi ani consecutiv am fost premiat la „Polobocul de Aur” cu vinul rose, Între timp, am reuşit să venim cu un vin nou: un vin roşu, malbec, care a avut succese foarte bune şi am fost premiat”.

Cel mai bun vin alb din soiuri hibride este produs de Alexandru Neamţu.

„Nu sunt un adept al soiurilor hibride, aşa s-au creat condiţiile de anul trecut, că a fost cam complicat cu calitatea strugurilor şi am găsit la un producător de struguri anume soiul hibrid couderc. Este un soi hibrid vechi, dar strugurii erau de o calitate excepţională.  Într-un final am fost eu uimit de calitatea vinului obţinut”.

Concursul a devenit tradiţional şi este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie, pentru a pune în valoare tradiţia producerii vinului de casă.

 „Dorim să promovăm consumul de vin în familiile noastre ca tradiţie frumoasă, să dezvoltăm turismul rural, dar şi să creştem întreprinderile mici şi mijlocii. Pentru a arăta celor care vin în Republica Moldova, inclusiv, la acest festival al vinului că noi avem tradiţii seculare”, susţine Sergiu Harea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

La ediţia din an au participat peste 400 de gospodari, din 20 de raioane ale ţării, iar în etapa finală au fost selectaţi 117 de vinificatori.

 

Comentarii