Ştiri

Sursa imaginii: Facebook

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Regional

23 Iul. 2021 / 18:39

Conflict la Mănăstirea Sireţi din cauza unei construcţii înălţate pe hatul dintre două gospodării (VIDEO)

Au ajuns în instanţă de judecată din cauza unei construcţii pe linia de hotar dintre gospodării. Familia Tofan din satul Sireţi, raionul Străşeni, acuză că stareţul mănăstirii din localitate, care îi este şi vecin, ar fi ridicat o construcţie fără a respecta distanţa de la hat. Drept urmare, atunci când plouă sau ninge, toate precipitaţiile se scurg de pe acoperiş în grădină şi distrug totul în cale. Soţii mai spun că preotul ar revendica şi o porţiune de teren aflat în proprietatea lor. De cealaltă parte, reprezentanţii lăcaşului sfânt resping acuzaţiile şi susţin că ultimul cuvânt în acest conflict ar urma să fie rostit de instanţa de judecată, relatează Mesager.



Au trecut aproape 15 ani de când soţii Tofan au constatat că în locul gardului ce despărţea grădina lor şi curtea mănăstririi, în apropierea căreia locuiesc, a fost ridicată o construcţie. S-a întâmplat în ziua când capul familiei a revenit acasă de la muncă în străinătate. A încercat să discute cu stareţul lăcaşului sfânt, însă, spune el, fără succes. După mai mulţi ani de dispute Petru Tofan a mers în judecată, însă fără vreun rezultat. Mai mult, ar fi fost acuzat de autorităţile locale că, de fapt, el ar fi cel care a luat abuziv o parte din terenul vecinului.

„Cum puteam să le fur eu doi ari de pământ dacă eu eram peste hotare. Ei au rupt gardul şi au pus construcţia aceasta. Eu cred că este o încălcare de lege, trebuie să fie un metru de la gard. Primarul şi viceprimarul numai pe la mănăstire stau, la judecată vin împreună”, povesteşte Petru Tofan.

Familia Tofan susţine că această construcţie este făcută necalitativ şi că în orice moment ar putea să cadă pe terenul lor. Ei spun că neînţelegerile cu vecinii nu încetează şi că feţele bisericeşti i-ar fi agresat verbal de mai multe ori.

„Nu mai pot să pun nimic în grădină că spală tot, ne-o înecat şi animalele. Trei ani în urmă a fost zăpadă, mi-a căzut pe spate. Noi suferim foarte mult, nu putem să stăm de vorbă, trebuie să stau cu capul aplecat, cu frică. Nu avem niciun rezultat, pentru că ei au cunoştinţe”, spune Maria Tofan.

Situaţii de conflict cu stareţul din sat ar fi avut şi fermierul Nicolai Heghea. Bărbatul susţine că i-ar fi cedat conducătorului mănăstirii un teren pe care depozita mai multe utilaje şi lucruri pe care le foloseşte în agricultură. Pentru clădirea ridicată pe acel spaţiu fermierul i-ar fi cerut stareţului doar 80 mii de lei, bani care nu i-a primit nici până astăzi. Mai mult, agricultorul spune că preotul i-ar fi sechestrat bunurile ce se aflau pe pământul respectiv. Astfel, a mers în instanţă de judecată.

„Categoric nu vor să-mi cedeze lucrurile mele de care am nevoie de ele zi de zi, anul 2020 şi 2021 nu am putut să-mi fac tehnologia în viaţa de vie, în livezi. La prima instanţă de judecată am luat câştig de cauză pentru 200 de containere pentru culesul merelor, un motor pentru motocicletă Ural. Nu le-am luat, nu mi-a permis să le iau”, povesteşte fermierul Nicolai Heghea.

De partea cealaltă, stareţul mănăstirii respinge acuzaţiile şi susţine că, de fapt, ar fi vrut să aplaneze situaţia pe cale amiabilă.

„Le-am spus să facem un canal de scurgere, să facem jgheaburi, nimeni nu este de acord, să demolăm şi gata. Cum putem să promitem să demolăm clădirile? Nu sunt clădirile noastre personale, sunt ale mănăstirii, nu poate fi vorba, consiliul bisericesc a avut înţelegere să construim pe hotar, dumnealui a schimbat hotarul”, spune stareţul mănăstirii Sireţi, arhimandrit Porfirie.

Iar în ce priveşte conflictul cu fermierul, reprezentantul mănăstirii spune că acesta şi-ar fi luat lucrurile care îi aparţin.

„Acolo este nişte metal vechi, metal uzat din perioada sovietică care oamenii spun că sunt ale lor. Legea să facă dreptate. Lumea pretinde că toate sunt ale lor, cotaşii. Heghea şi-a luat toate astea şi merge în instanţă de judecată şi spune că nu le-a luat, neagă”, spune stareţul mănăstirii.

Autorităţile locale susţin că, în toată această perioadă, au încercat să medieze imparţial conflictul izbucnit între familia Tofan şi stareţul mănăstirii.

„Construcţia aceea este făcută cu acordul lui prin anii 2003 şi dumnealui cunoaşte situaţia dată. Noi am încercat să rezolvăm pe cale amiabilă. Nu avantajez pe nimeni şi ţin o colaborare cu toţi locuitorii din satul Sireţi, inclusiv cu părintele stareţ şi toţi preoţii”, menţionează primarul satului Sireţi, Leonid Boaghe.

Totuşi, soţii Tofan susţin că dacă dosarul va fi clasat, ei vor căuta dreptatea la CEDO.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

 

 

Comentarii