Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

23 Noi. 2022 / 16:53

De ce s-a întrerupt lumina în Republica Moldova? Explicaţiile deputatului Radu Marian

Bombardamentele ruseşti în Ucraina au dus la întreruperi în ţara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei şi Ucrainei sunt conectate între ele, a explicat deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit lui, situaţia critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit care aducea electricitate din România.

Această întrerupere a avut loc pentru a proteja reţelele şi staţiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, staţiile electrice putea fi serios afectate şi întreruperile ar putea dura mai mult, susţine Radu Marian.

„Situaţia ar fi fost altă dacă aveam azi o linie directă de interconexiune cu România, care nu este încă construită pentru că guvernările trădătoare precedente nu au făcut niciun progres. Abia guvernarea PAS a început anul ăsta construcţia liniei de interconexiune cu România (Chişinău-Vulcăneşti, cu o lungime de 158 km) şi va fi gata aproximativ 2 ani”, a declarat deputatul.

În Republica Moldova au loc întreruperi masive de energie electrică în toată ţara din cauza bombardamentelor infrastructurii energetice a Ucrainei. Potrivit Moldelectrica, momentan avem tensiune pe reţelele de transport de înaltă tensiune. CET-Nord s-a sincronizat deja cu reţeaua de înaltă tensiune.

„Se lucrează la sincronizarea CET-urilor din Chişinău, pentru ca apoi să conectăm porţionat consumatorii locali”, a precizat Moldelectrica.

Menţionăm că Rusia a lansat astăzi un nou atac aerian în toată Ucraina, asupra infrastructurii critice.

Comentarii