Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

23 Noi. 2022 / 12:05

Decizie CSE: Milioane de lei, alocate localităţilor afectate de calamităţile naturale (DOC)

Localităţile afectate de calamităţile naturale vor beneficia de mijloace financiare din partea statului, în vederea lichidării consecinţelor acestora. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), anunţă Guvernul.

Astfel, din Fondul de intervenţie a Guvernului vor fi alocate circa 7,8 milioane de lei, dintre care 4,2 milioane vor primi primăriile din raionul Edineţ, în vederea lichidării consecinţelor ploilor torenţiale cu grindină şi cu vânt puternic, din 6 iulie curent. Alte 96,3 mii de lei vor fi acordate Consiliului raional Soroca, pentru lichidarea urmărilor vijeliei din 1 aprilie 2022, iar 238,7 mii de lei vor fi redirecţionate către primăria oraşului Şoldăneşti, pentru elaborarea unui studiu geotehnic în vederea stabilirii gradului de seismicitate reală a amplasamentului unui bloc de locuit nefinisat, care a fost avariat.

În acelaşi timp, circa 3,2 milioane de lei vor fi acordate Consiliului local al satului Bugeac, UTA Găgăuzia. Banii vor fi folosiţi pentru achitarea indemnizaţiei de procurare a unei locuinţe noi şi compensarea cheltuielilor în urma pierderii spaţiului locativ de către familiile din blocul avariat, situat pe str. Pavlov, nr. 6. Sumele menţionate vor fi oferite de Ministerul Finanţelor, pe măsura prezentării documentelor necesare, care urmează a fi perfectate de autorităţile publice nominalizate.

Potrivit deciziei, autorităţile publice locale beneficiare sunt obligate să utilizeze mijloacele financiare alocate conform destinaţiei, până la finele anului bugetar 2022, şi să prezinte Ministerului Finanţelor rapoarte privind executarea acestora. Dacă sumele transferate vor fi utilizate contrar destinaţiei, fapt constatat în urma controalelor efectuate de către organele abilitate, banii vor fi restituiţi în bugetul de stat.

O altă decizie a CSE se referă la înregistrarea de către Ministerul Finanţelor a contractului de achiziţii publice privind achiziţionarea serviciilor de audit financiar şi juridic aferent datoriilor SA „Moldovagaz” către SAP „Gazprom” şi SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului.

Membrii CSE au mai decis că, pe perioada stării de urgenţă, la exportul porumbului, cu excepţia seminţelor de porumb destinate însămânţării, agentul economic exportator nu va mai fi obligat să prezinte în adresa Serviciului Vamal o Declaraţie pe proprie răspundere prin care se atestă producătorul porumbului exportat.
 

Comentarii