Ştiri

Sursa imaginii: Ministerul Sănătăţii

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

23 Noi. 2022 / 22:39

Deconectările de energie electrică nu au afectat activitatea spitalelor din ţară. Ala Nemerenco: „Operaţiile au continuat”

În urma deconectării electricităţii, spitalele din ţară şi-au continuat activitatea, fără a se înregistra vreun caz ieşit din comun. Operaţiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele şi monitoarele în secţiile terapie intensivă au lucrat. Precizările au fost făcute în această seară de ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco.

Oficiala a mai comunicat că, la moment, din 59 spitale republicane, municipale şi raionale nu dispun de niciun generator Spitalul de Psihiatrie din Bălţi şi cel din Orhei, şi 2 spitale municipale. 15 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului.

„Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secţiile de terapie intensivă, blocurile de operaţii, centrele perinatale, unele echipamente de laborator şi diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de astăzi”.

Total pe ţară spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Şefa de la sănătate a mai precizat că instituţiile medicale mai au nevoie de încă minim 55, de altfel, care au fost şi identificate de la partenerii ţării noastre.

Amintim că în urma bombardamentelor de astăzi asupra infrastructurii energetice din Ucraina, în Republica Moldova au avut loc deconectări masive de energie. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că toţi consumatorii din reţeaua de distribuţie RED Nord şi peste 90% din consumatorii din reţeaua Premier Energy Distribution sunt conectaţi la energia electrică, iar în orele următoare vor fi conectaţi toţi consumatorii.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în şedinţă joi, 24 noiembrie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Potrivit Preşedinţiei, în cadrul şedinţei ar urma să fie discutate provocările ce ţin de asigurarea cu resurse energetice a Republicii Moldova.

Comentarii