Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

06 Oct. 2022 / 15:50

Dosarul „Kuliok” în care este vizat fostul preşedinte Igor Dodon a ajuns pe masa magistraţilor

Procuratura Anticorupţie a transmis în judecată un nou dosar în care Igor Dodon este învinuit de corupere pasivă şi organizarea şi acceptarea finanţării partidului politic din partea unei organizaţii criminale săvârşite pe durata exercitării mandatului său de preşedinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019. Fostului preşedinte i se incriminează că a pretins şi a acceptat bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari SUA, de la Vladimir Plahotniuc şi Serghei Iaralov.

La rândul său, Igor Dodon a menţionat că avocaţii săi au depistat câteva zeci de încălcări de procedură, probe care nu pot fi considerate legale în dosarul de corupere pasivă şi organizare şi acceptare a finanţării partidului.

„La modul concret, procurorul, cercetând la faţa locului, la el în birou, întocmeşte proces verbal de a califica drept probă decizia Curţii Constituţionale despre aprobarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale ... şi anexează totul la dosar ca element în dosarul de învinuire. Chiar şi pentru un student de la anul 2 de la facultatea de drept e clar că nu poţi face cercetarea "la faţa locului" pe o pagină de internet ca să găseşti un act oficial publicat în Monitorul Oficial”, a scris Igor Dodon pe reţelele de socializare.

Potrivit Procuraturii Generale, dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privinţa lui Igor Dodon a fost transmis Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) pentru examinare în fond. Totodată, în gestiunea Procuraturii Anticorupţie rămân în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea fostului preşedinte, Igor Dodon de săvârşirea infracţiunilor de îmbogăţire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar şi de trădare de Patrie.

În privinţa unor persoane, care au participat la comiterea infracţiunilor şi au acţionat în complicitate cu Igor Dodon, locul aflării cărora este cunoscut, urmărirea penală continuă, iar despre rezultatele obţinute se va comunica în mod separat.

Totodată, este de menţionat că, în privinţa lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov şi alte persoane care au participat la comiterea infracţiunilor, dar nu a fost stabilit locul aflării acestora, după respectarea procedurilor prealabile, urmărirea penală va putea fi finalizată în lipsa persoanelor respective, iar dosarul va putea fi trimis în judecată în absenţa acestora.
 

Comentarii