Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

23 Noi. 2021 / 17:51

Fabrica de cărămidă din satul Chirca, motiv de dispută între foştii şi actualii administratori (VIDEO)

După ce compania ar fi fost adusă la faliment prin scheme obscure, a fost vândută la un preţ de şase milioane de lei, în timp ce valoarea afacerii ar fi fost de peste 300 de milioane de lei. Este vorba despre fabrica de cărămidă din satul Chirca, raionul Anenii Noi, care acum patru ani a fost vândută în cadrul unei licitaţii, ce ar fi fost trucată. Declaraţiile aparţin foştilor proprietari ai întreprinderii, care mai spun că până acum bat pragurile multor instanţe pentru a-şi recupera creanţele. Ei susţin că în spatele acestei afaceri ar exista mari interese, iar implicaţi ar fi şi reprezentanţi ai organelor de drept din ţară. În replică, actualul administrator al fabricii de cărămidă susţine că întreprinderea a fost procurată legal, relatează Mesager.


Fabrica de cărămidă din satul Chirca, raionul Anenii Noi, a fost construita în anii 70 ai secolului trecut. În 2010, întrepriderea a fost procurata de un grup de investitori, iar în 2017, potrivit acestora, fabrica ar fi fost adusa intenţionat la faliment şi comercializată ilegal la un preţ de şase milioane de lei, în timp ce valoarea reală a afacerii ar fi fost de 50 de ori mai mare. 

„S-a anunţat o licitaţie pe 9 iulie 2017, unică în istoria RM, duminică la ora 8 dimineaţa şi cu o condiţie obligatorie, care e prevăzută în lege, de a publica adresa unde se petrece licitaţia respectivă, dar acolo este amplasat batalionul cu destinaţie specială Fulger, adresa intenţionat greşită”, a spus Victor Cebotari, reprezentant al investitorilor.

Reprezentanţii investitorilor susţin că la licitaţie au participat alte două firme, care anterior ar fi fost finanţate de aceeaşi întreprindere care a şi câştigat licitaţia. Ei mai spun ca este şi un dosar penal privind această licitaţie.

„Noi am arătat că licitaţia este contrară legii. Ca exemplu, în articolul 18 din lege scrie că licitaţia se va desfăşura in termen de 15 zile. În termen, licitaţia a fost în a 16-a zi”, a menţionat Sergiu Sloninov, preşedinte, Consiliul creditorilor.

Astfel, la acea licitaţie din 2017, fabrica de cărămidă din Chirca a fost cumpărată de către un grup de antreprenori. Contactat de Moldova 1 pentru o reactie, administratorul întreprinderii a declarat că foştii proprietari nu ar fi investit niciun ban în aceasta afacere, iar licitaţia s-ar fi desfăşurat perfect legal.

„Noi am fost la licitaţie, a fost corecă şi pentru asta noi avem hotărâri de judecată: Curtea Supremă şi Curtea de Apel. Acum, pseudoinvestitorii care va povestesc dvs, întrebaţi-i, la fabrica au fost din 2010 pana în 2017, au lucrat doar trei luni de zile, au luat vreo 35 de milioane de lei numai de la Banca de Economii a Moldovei (BEM) pe care nu le-au întors. Eu când am cumpărat fabrica era ca după Afganistan”, a declarat Mihai Usatîi, administratorul fabricii.

În acelasi timp, reprezentanţii investitorilor, acuză instituţiile de stat, organele de drept si justiţia că nu cercetează cazul preluării acestei afaceri. Ei spun că şi BEM avea o creanţă de 63 mln de lei pentru credite pe care nu şi le-a recuperat. Mai mult, Victor Cebotari, fost director al Camerei de Licenţiere, a spus ca pe când era în funcţie a fost impus de factori de decizie să elibereze licenţa de activitate companiei care a câştigat licitaţia, deşi dosarul nu era complet.

 „Au fost şi presiuni şi am fost ameninţat că, dacă vrei să mai munceşti, dar aveam o vârstă si atunci, mă gândeam la pensie şi am eliberat licenţa aceea. Dar acoperire era, exista o practică, se eliberau licenţe prin notificare, ca ulterior în decurs de o lună trebuie sa depună tot pachetul de acte. Peste o lună a fost abrogată legea respectivă. În prezent, pentru genul respectiv de activitate nu mai trebuie licenţa, dar după asta m-am dus şi am depus denunţ la procuratură”, spus Victor Cebotari.

Mai mult, foştii proprietari acuză că în spatele acestei tranzacţii ar exista interese. Fabrica de cărămidă are în gestiune doua cariere. Interesele pentru această afacere ar fi mari pentru faptul că din cariere se poate scoate argilă şi nisip în cantităţi mari fără a fi contabilizate.

Pe de altă parte, actualul administrator al fabricii de cărămidă califică învinuirile aduse de investitori drept insinuări şi neadevăruri.

Mai mult, reprezentanţii investitorilor acuză procurorii că nu cercetează plângerile despre fapte de corupţie depuse de ei. Petiţionarii spun ca până în prezent au depus zeci de plângeri la Procuratura Generală, iar judecătorii tărăgănează procesele pe rol. Cazul fabricii de cărămidă a fost discutat în cadrul unui club de presă organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, care realizează anchete de presă pe cazuri de corupţie.


 

Comentarii