Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

15 Iul. 2019 / 19:50

În Moldova nu au fost atestate anul trecut progrese privind combaterea torturii şi relelor tratamente, raport

În 2018 în Republica Moldova nu au fost atestate progrese în ceea ce priveşte combaterea torturii şi relelor tratamente, iar pe unele aspecte s-a constatat înrăutăţirea situaţiei. Sunt concluzii din raportul Consiliul pentru Prevenirea Torturii din locurile privative de libertate. Documentul a fost făcut public în cadrul unui eveniment cu participarea reprezentanţilor Oficiului Consiliului Europei, autorităţilor publice şi societăţii civile, relatează Mesager.

În urma mai multor vizite în locurile de detenţie, membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii spun că au constatat că deţinuţii nu sunt examinaţi medical la fiecare intrare şi ieşire din penitenciar, că sunt informaţi formal despre drepturile pe care le au şi că personalul medical nu respectă confidenţialitatea datelor cu caracter medical.

„Eu cred că lipsa unui progres ţine de lipsa personalului, lipsa politicilor clare şi mecanismelor clare pentru a asigura garanţie fundamentală pentru a preveni tortura”, a declarat Oxana Gumennaia, membră la Consiliul pentru prevenirea torturii.

„Trebuie să scoatem interesele politice din acest domeniu şi să nu fie folosit ca instrument de presiune, de şantaj pentru anumite persoane şi inclusiv implicarea la nivel cât mai înalt ce ţine de mecanismele de prevenire şi scoatere la iveală a cazurilor individuale şi sistemice”, susţine Ceslav Panico, membru al Consiliul pentru Prevenirea Torturii.

„Consiliul Europei a acordat sprijin metodologic în ceea ce priveşte realizarea acestui raport. Condiţiile de detenţie şi prevenirea torturii sunt de importanţă fundamentală în toate ţările Consiliului Europei. De aceea noi spunem că este nevoie de o puternică cooperare între organizaţiile internaţionale, cum este Consiliul Europei şi instituţiile naţionale, precum Consiliul pentru Prevenirea Torturii”, a specificat William Massolin, şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău.

De la începutul anului în detenţie se aflau 11 mii de persoane în cele 61 de locuri de detenţie.

Comentarii