Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

22 Sep. 2022 / 16:30

Interimatul actualului procuror general ar putea fi extins cu încă 12 luni

Parlamentul a votat în prima lectură modificări la legea Procuraturii, ce permit extinderea interimatului procurorului general cu 12 luni, în cazul în care circumstanţele care au generat necesitatea desemnării unui procuror general interimar nu au încetat pe parcursul exercitării interimatului. Astfel, interimatul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo care expiră la începutul lunii octombrie, va putea fi extins cu încă 12 luni, deoarece Stoianoglo însă este cercetat penal şi nu a fost luată o decizie definitivă pe în dosarele în care este vizat.

Potrivit modificărilor operate, interimatul funcţiei de Procuror General nu poate dura mai mult de 12 luni şi încetează de drept la numirea în funcţie a unui nou Procuror General sau la încetarea suspendării din funcţie a Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită anterior urmărirea penală. În cazul în care circumstanţele care au generat necesitatea desemnării unui Procuror General interimar nu au încetat pe parcursul exercitării interimatului, la expirarea termenului de 12 luni, se asigură o nouă desemnare a unui Procuror General interimar pe un termen ce nu poate dura mai mult de 12 luni.

Totodată, procurorul general şi adjuncţii săi nu sunt suspendaţi automat în cazul în care se porneşte urmărirea penală împotriva procurorului general, ci doar dacă acest lucru este decis de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

O altă modificare ţine de comisia de evaluare a procurorului general. O recomandare a Comisiei de la Veneţia era ca această comisie să nu poată începe activitatea dacă în componenţa ei nu este desemnat cel puţin un membru cu experienţă de procuror. Astfel, potrivit modificărilor operate, comisia de evaluare a performanţelor Procurorului General se constituie în termen de 10 zile din momentul iniţierii procedurii de evaluare. Comisia este constituită din 5 membri, dintre care cel puţin 2 membrii dispun de experienţă profesională în calitate de procuror de cel puţin 7 ani.

Proiectul mai prevede modificarea procedurii de numire în funcţie a şefilor-adjuncţi ai procuraturilor de specialitate. Adjuncţii vor fi numiţi în funcţie prin ordinul Procurorului general la propunerea şefilor procuraturilor specializate şi cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum şefii-adjuncţi sunt desemnaţi în funcţie de către Consiliul Superior al Procurorilor.

 

Comentarii