Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

15 Iun. 2021 / 19:56

Istoricul Ion Ştefăniţă intenţionează să dezvolte un traseu turistic la Molovata Nouă

Şi-a propus ca în următorii zece ani să dezvolte turismul intern în zona raionului Dubăsari. Vorbim despre istoricul Ion Ştefăniţă, care vrea să dezvolte un traseu turistic la Molovata Nouă, în stânga Nistrului, transmite Mesager.


El îşi propune să organizeze drumeţii cu pinoterapie în faţa unei panorame a râului Nistru şi cu excursii în centrul pământului ca în opera lui Jules Verne. De asemenea, expertul în patrimoniu a cumpărat o gospodărie, care nu a fost locuită de trei decenii, unde a amenajat un muzeu în aer liber.

Ion Ştefăniţă spune că a cutreierat toată Moldova şi a vizitat peste 1.200 de localităţi din ţară, însă Molovata Nouă este o bijuterie arhitecturală, unde există o aglomeraţie de case vechi, tradiţionale care ar putea fi valorificate.

„Iată aici este un loc deosebit. Localnicii îl numesc La Stâncă. Mie îmi place să numesc locul acesta La Panoramă. Aici întâlnesc răsăritul soarelui, aici mă încarcă cu toată energia. Restartul şi terapia rurală o încep aici, de pe această panoramă excepţională pe care o avem între satul Roghi şi Molovata Nouă.”

Totodată, Ion Ştefăniţă îşi propune să dezvolte un cinematograf subteran în carierele de piatră din Molovata Nouă.

„O vinotecă naţională poate fi dezvoltată aici. Un vinificator poate să se orienteze bine pentru a stoca colecţia de vinuri aici, dar personal ceea ce îmi doresc este să dezvolt acest proiect al teatrului de lumini, cu proiectarea picturilor basarabene, picturi din cultura universală, video pe fundal muzical şi jocuri de lumini.”

Anul trecut, Ion Ştefăniţă a cumpărat o casă veche din localitate, pe care o va transforma într-un muzeu al ţăranului. În grădină a plantat diferite pomuşoare, iar în curând doritorii o vor putea vizita şi gusta din produse sută la sută eco.

„Aici suntem în curtea casei, unde sunt expuse tot ce ţine de tematica de viticultură. Deci, este un teasc, o zdrobilcă, un poloboc şi coşercile sau coboaşele, aşa cum le numesc sătenii de aici. Muzeul ţăranului va fi un muzeu creativ, interactiv unde exponatele au gust. Dacă în Muzeul Luvru nu ai dreptul să te atingi de imagini, aici chiar insist să vă atingeţi şi să vă înfruptaţi din gustul autentic al Moldovei, al căpşunei noastre eco sănătoase”, susţine Ion Ştefăniţă.

La Muzeul Ţăranului, Ion Ştefăniţă vrea ca turiştii străini să participe activ la treburile gospodăreşti, pentru a descoperi obiceiurile ţăranului moldovean.

„În spaţiul cămării, aici unde ţărăncuţa îşi petrecea viaţa cotidiană, aici gospodina casei îşi punea războiul de ţesut covoare. Lejanca am păstrat-o în autenticitatea ei. Deci, nu s-a stricat nimic, s-a văruit, s-a amenajat. Aici a fost amplasată colecţia de prosoape.”

Deschiderea oficială a traseului turistic va avea loc de hramul satului Molovata Nouă, sărbătorit anual de Sfânta Maria, în data de 28 august.

Comentarii