Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

21 Ian. 2021 / 15:40

Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, declarată neconstituţională

Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituţională. Anunţul a fost făcut de către preşedinta Cuţii Constituţionale, Domnica Manole.

„Se admit sesizările depuse de Octavian Ţîcu, Dinu Plângău şi Maria Ciobanu – deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova. Se declară neconstituţională legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat preşedinta Înaltei Curţi.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

 

Şedinţa a durat mai bine de două ore şi jumătate, timp în care autorii sesizării, Dinu Plîngău şi Octavian Ţîcu au declarat că această lege este discriminatoare în raport cu alte etnii stabilite în Republica Moldova, iar un statut special pentru limba rusă ar diviza societatea, relatează Mesager.

De altă parte, atât unul dintre autorii legii, socialistul Vasile Bolea, cât şi ministrul interimar al Justiţiei, Fadei Nagacevschi, au menţionat că această lege ar oferi mai multă posibilitate etnicilor ruşi să beneficieze de servicii calitative din partea statului.

După aproape patru ore de deliberări, magistraţii Curţii Constituţionale au argumentat că decizia de a declara neconstituţională legea privind funcţionarea limbilor reiese din articolul 13 din Constituţie, potrivit căruia, limba de stat a Republicii Moldova este limba română, iar statul recunoaşte dreptul la păstrarea şi funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi pe teritoriul ţării.

Potrivit preşedintei Înaltei Curţi, Domnica Manole, rezultatele Recensământului din 2014 arată că aproape 78% dintre cetăţeni spun că limba română este cea maternă, în timp ce limba rusă este vorbită de doar 9% din populaţie. În acest sens, aceasta nu poate primi statut egal cu cel al limbii române.

Mai multe persoane au protestat astăzi în faţa Curţii Constituţionale în timp ce era examinată sesizarea privind funcţionarea limbilor vorbite în Republica Moldova. Precizăm că legea a fost votată de Parlament la sfârşitul anului trecut, la iniţiativa deputaţilor socialişti şi promulgată de preşedintele de atunci, Igor Dodon.

Comentarii