Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

21 Noi. 2021 / 20:33

Lipsa braţelor de muncă şi scumpirea carburanţilor, o povară pentru sectorul zootehnic (VIDEO)

Perioadă dificilă pentru sectorul zootehnic. Majorarea preţurilor la carburanţi duce instantaneu la creşterea preţurilor la furaje şi a lucrărilor de lucrare a solului. Mai mult, crescătorii de bovine, ovine şi caprine găsesc tot mai greu braţe de muncă, relatează Mesager.



Acum zece ani, Gheorghe Clincu din satul Ţibirica, raionul Călăraşi, a decis să-şi cumpere o sută de oi şi trei berbeci, iar treptat a ajuns să deţină patru sute de capete. Deşi AIPA i-a achitat subvenţii pentru fiecare animal şi tehnică procurată, bărbatul afirmă că nu e deloc uşor să menţină afacerea şi că de multe ori s-a gândit să renunţe.

„Nu e acel venit care îl vrem noi şi care se gândeşte omul că are stână şi are un cârd de-a venit. Nu, sunt cheltuieli mari. Trebuie şi porumb, trebuie şi orz, vreo 20 de toane să mănânce. Subvenţiile sunt bune, îmi întorc mereu înapoi. Când cumpăr, iaca am cumpărat atunci oile, mi-au întors înapoi în două-trei luni. Am mai cumpărat agregate, aparatele de muls, mi-a întors tot la vreme banii”, a relatat fermierul.

El susţine cu una din cele mai mari probleme cu care se confruntă este lipsa braţelor de muncă. De cele mai multe ori, oamenii pe care îi angajează în scurt timp renunţă.

„Am doi oameni lucrători care sunt angajaţi permanent. Eu în fiecare lună duc la bancă câte două mii de lei, plătesc poliţa lor, toate acestea a lor care tot sunt cheltuieli. Nu ai cu cine lucra, nu poţi, nu vrea nimeni. Lumea spune că e lucru greu acesta”, a mai spus Gheorghe Clincu.

„Se duc şi fug, nu rămâne nimeni. Rămân eu cu dânsul, amândoi. Nimeni nu rămâne. Vine iarna şi iernează şi când dau la greu o luat arpanul şi nu-i. Te-ai sculat dimineţa şi nu-i găseşti. În doi e greu”, a spus Gheorghe Popovici, cioban.

Totodată, fermierul este de părere că piaţa din Republica Moldova este dominată de lactate fabricate din grăsimi vegetale şi cele importate, lucru care reprezintă un impediment în comercializarea brânzei pe care o produce.

„S-a scumpit motorina, e 19 lei şi 5 bani. Trebuie să cumperi, să ari pământul. Vreo 20 de hectare de pământ trebuie de arat, de gătit. Brânza de la an la an o să se scumpească, brânza 130 kg, mielul 130 kg, că nu putem. Eu nu pot să merg cu 100 de lei, să merg cinci ani de zile, când toate celea se scumpesc”, a mai spus fermierul Gheorghe Clincu.

Potrivit datelor statistice, în ultimii 20 de ani, numărul de bovine, ovine şi caprine a scăzut de două ori. Astfel, Republica Moldova a ajuns să importe peste o treime din necesar.

 

Comentarii