Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

06 Aug. 2022 / 17:42

Locuitorii din satul Dărăcăuţi se confruntă cu lipsa apei potabile

În satul Dărcăuţi, raionul Soroca, din cauza secării fântânilor, oamenii sunt nevoiţi să procure apă cu cisterna. Lipsa apei potabile este cea mai primordială problemă în localitate. Anul trecut, primăria a construit cu suportul Uniunii Europene o cişmea la periferia satului. Acum oamenii stau ore în şir în rând ca să poată lua apă, relatează Mesager.

În fântânile din Dărcăuţi a mai rămas puţină apă, însă nici nu e bună de băut pentru că este în două cu nămol. Iar drumul spre cişmea este lung şi nu toţi sunt în stare să ajungă la marginea satului. La cişmeaua construită de primărie vine lume şi din localităţile învecinate.

„Cel mai rău este fără apă. Vreau să duc la animale. La râu nu este nimic. Izvoarele au secat, fântânile seacă care nu au secat”;

Cei care au fântâni îşi procură săptămânal câte o cisternă de 5 tone la preţul de 150 de lei. Iar pentru că este secetă mare, unii săteni procura şi câte două cisterne pe săptămână.

„Dacă nu este procurăm, fără apă nu putem trăi, nu avem cu ce spăla, mai avem şi nepoţei aici, trebuie spălaţi, mai avem şi câteva păsări şi aşa ne chinuim”;

„Ducem şi câte zece cisterne pe zi şi câte şase, peste o zi ducem. La mulţi oameni le turnăm în vasele care le au acasă”.

Primăria Dărcăuţi se numără printre câştigătorii concursului „Satul european”. Localităţile din componenţa comunei vor beneficia de un proiect de aprovizionare cu apă în valoare de 10 mln de lei.

„La moment aşteptăm să semănăm contractul, să facem achiziţiile publice ca să putem duce apa de la punctul de distribuire, care a fost creat până la fiecare gospodar, care are nevoie”, afirmă Oleg Rozimovschi, primar comuna Dărcăuţi.

Potrivit primăriei Dărcăuţi, în perspectivă, fiecare gospodărie din localitate va fi aprovizionată cu apă potabilă la robinet, cu sistem de canalizare şi epurare a apei menajere.

 

Comentarii