Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

23 Noi. 2022 / 21:34

Majoritatea consumatorilor din ţară au fost reconectaţi la energia electrică

UPDATE 21:34: Vicepremierul Andrei Spînu anunţă că, la ora aceasta, toţi consumatorii din reţeaua de distribuţie RED Nord şi peste 90% din consumatorii din reţeaua Premier Energy Distribution sunt conectaţi la energia electrică. Ministrul Infrastructurii dă asigurări că în orele următoare se vor conecta toţi consumatorii. Echipele distribuitorilor sunt în teren.

„Mulţumesc tuturor celor implicaţi în restabilirea furnizării de energie electrică. Împreună cu toată ţara vă suntem recunoscători!”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

Ştirea iniţială 18:34: Majoritatea consumatorilor din municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi din alte localităţi ale ţării au fost reconectaţi la energia electrică, după ce astăzi s-a produs o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc – a declarat pentru Radio Moldova directorul Întreprinderii de Stat Moldelectrica, Sergiu Aparatu.

Potrivit lui, procesul de conectare a tuturor consumatorilor ar putea dura câteva ore. Deconectarea avariată în sistemul electroenergetic, în principiu, nu ar trebui să fie un motiv de panică, chiar dacă lipsa curentului electric provoacă o mulţime de inconvenienţe  - sunt de părere experţii.

Astăzi la ora 14.23, din cauza bombardamentelor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, întreg teritoriul Republicii Moldova inclusiv regiunea transnistreană a rămas fără energie electrică. Imediat Moldelectrica, precum şi operatorii de transport şi energie electrică au început să lucreze pentru a remedia situaţia, spune directorul  Întreprinderii de Stat Moldelectrica, Sergiu Aparatu.

„A fost deconectată toată ţara. S-a restabilit în mare parte Chişinău, Bălţi, în alte raioane deocamdată nu este alimentare. Cred că în vreo 3 ore am putea să conectăm până la ultimul consumator”, a spus Sergiu Aparatu.

Deconectarea avariată în sistemul electroenergetic, în principiu, nu ar trebui să fie un motiv de panică, chiar dacă lipsa curentului electric provoacă o mulţime de incomodităţi – a declarat pentru Radio Moldova expertul în energetică Victor Parlicov. Potrivit lui, în cazul în care se întâmplă situaţii excepţionale, cum a fost cel de astăzi, din cauza bombardamentelor în Ucraina, autorităţile pot doar să reacţioneze.

„De obicei asemenea avarii nu trebuie să dureze mai mult de câteva ore. Nu este mare motiv de panică. Autorităţile fac ce pot. Sistemul energetic nu a fost planificat ca să facă faţă la bombardament”, a spus Victor Parlicov.

În urma deconectarii curentului electric circulaţia transportului public electric a fost întreruptă, unele semafoare nu au funcţionat. Peste jumătate din locuitorii Republicii Moldova au rămas fără Internet, după deconectarea energiei electrice. Şi serviciile operatorilor de telefonie mobilă dar ţi fixă au fost parţial nefuncţionale. 

MAI informează că până la această oră nu au fost raportate incidente sau accidente generate de întreruperile de energie electrică. 

Angajaţii afacerilor interne sunt mobilizaţi la maxim pentru asigurarea ordinii, siguranţei şi securităţii sociale prin număr sporit de patrule. În regim intens activează circa 1000 de poliţişti. Aeroportul Internaţional Chişinău funcţionează în regim normal. 


 

Comentarii