Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

11 Feb. 2020 / 11:30

Moldova va primi 150 de teste pentru detectarea coronavirusului

Republica Moldova va primi 150 de teste rapide pentru detectarea coronavirusului de tip nou. Despre aceasta a menţionat ministra Sănătăţi, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la un post de televiziune. Potrivit ministrei, laboratoarele de referinţă sunt dispuse să primească probele prelevate şi să stabilească diagnozele în cel mai scurt timp. Paralel, este funcţional şi serviciul operaţional de urgenţă, 24 din 24 de ore, care oferă servicii de consultanţă şi ghidare, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„La moment nu avem înregistrat nici un caz de coronavirus în Moldova, dar şi în ţările vecine. Graţie suportului OMS, vor fi oferite 150 de teste rapide, dar sunt determinate şi acele laboratoare de referinţă din regiune, la care, în caz de necesitate, vom apela la serviciile lor prin intermediul Aghenţiei Naţionale Sănătate Publică. Este funcţional şi serviciul operaţional de urgenţă, 24 din 24 de ore, care oferă servicii de consultanţă şi ghidare”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a ţinut să menţioneze că simptomele ce apar în cazul îmbolnăvirii cu coronavirus de tip nou sunt similare cu cele apărute în cazul unei gripe obişnuite. Astfel, cetăţenii care s-au întors din călătorii şi manifestă semne de răceală sunt îndemnaţi să se adreseze la medic şi să comunice toate datele.

„Sunt aceleaşi simptome ca şi în cazul gripei sau infecţiilor respiratorii acute. Sunt nişte reguli elementare, care trebuie să fie respectate. Este necesar, în cazul în care am realizat călătorii peste hotarele ţării, şi avem simptomele unei răceli, să ne adresăm la lucrătorul medical, în mod obligatoriu, şi să aducem la cunoştinţă istoricul călătoriilor noastre. Trebuie să evităm locurile aglomerate, recomandări în contextul eticii elementare a tusei şi este foarte oportun să respectăm şi regula privind spălarea regulată a mâinilor”, a spus ministra Sănătăţii. 

În China continentală, noul coronavirus a făcut 908 morţi, iar numărul persoanelor infectate a depăşit 40.000, potrivit celui mai recent bilanţ comunicat luni de autorităţi.

Comentarii