Ştiri

Sursa imaginii: Moldstreet

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Social

23 Sep. 2022 / 14:27

Natalia Gavriliţa susţine că în ţară sunt stocuri suficiente de lemne, dar nu exclude ca am putea importa şi din România

Ocolurile silvice dispun de suficiente lemne pentru cetăţeni, iar în cazul în care stocurile se vor epuiza, Republica Moldova ar putea importa din România cantitatea necesară. Această declaraţie a fost făcută în plenul Parlamentului de către prim-ministra Natalia Gavriliţa după ce opoziţia a declarat că nu mai sunt stocuri de lemne la unele ocoluri silvice, relatează Radio Moldova.

Ocolurile silvice nu ar face faţă cerererilor mari de masă lemnoasă de la cetăţeni a declarat deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Inga Sibova. Potrivit ei, reprezentanţii ocolurilor sivice ar fi trecut la tăierea fâşiilor forestiere planificate pentru anul viitor.

„Şi acum avem informaţii din teritorii că practic cererile sunt cu 30-40% mai mare decât poate să asigure acest ocol silvic. Reprezentanţii ocolului silvic spun că ar trebui să treacă la defrişarea parchetului de anul viitor”, a spus Inga Sibova.

În replică, prim-ministra Natalia Gavrilita a îndemnat cetăţenii să nu dea curs manipulărilor deoarece lemne în stoc sunt.

„Noi ne-am asigurat că cei care se încălzesc de la sobe au suficient lemn şi el este la preţul la care se vindea la ocolul silvic anul trecut. La ora 17.00 se actualizează informaţia. Îndemn cetăţenii să nu-i creadă pe cei care manipulează şi arată screenshot-uri atunci când se actualizează site-ul. Discutăm cu guvernul României pentru a procura masă lemnoasă. Avem deschiderea”, a spus Natalia Gavriliţa.

Autorităţile lucrează intent şi pe planul de împădurire, afirmă sceretarul de stat al Ministerului Mediului, Igor Pşenicnii. El spune că au fost deja identificat mai multe terenuri pentru a sădi copaci.

Amintim că săptămâna trecută Guvernul a lansat platforma online lemne.md. Site-ul reprezintă un sistem informaţional de gestionare a procesului de distribuire a lemnelor în Republica Moldova. Accesând pagina web www.lemne.md, cetăţenii pot găsi informaţii despre cel mai apropiat ocol silvic, fiind „facilitat procesul de aprovizionare” a populaţiei cu lemne de foc. Preţul lemnului variază de la 450 de lei pentru cel moale şi aproape 800 de lei pentru lemnul tare.

Comentarii