Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

03 Iun. 2020 / 20:42

Nicolae Furtună: Sistemul de sănătate se sufocă, iar unele spitale nu mai fac faţă

În această săptămână, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică ar putea să anuleze unele relaxări care s-au făcut anterior, pentru că sistemul de sănătate se sufocă, iar mai multe spitale din ţară nu mai pot face faţă numărului de pacienţi. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, îndeamnă oamenii să rămână în continuare acasă, pentru că riscul de contaminare cu COVID-19 este încă destul de mare. Mai mult, în zilele următoare, moldovenii urmează să marcheze Paştele Blajinilor, iar acest lucru ar putea înrăutăţi şi mai mult situaţia. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” de la Radio Moldova.

„Eu îndemn în continuare populaţia să rămână acasă, pentru că ceea ce se va întâmpla de Paştele Blajinilor este un proces care nu poate fi controlat. Va fi un proces haotic, pentru că noi nu avem atâta poliţie ca să supravegheze. Orice aglomerare este risc de infectare (…). Mizam ca la începutul lui mai-sfârşitul lui iunie să fie o revoluţie în curba de evoluţie a procesului epidemic şi mă gândeam de pe platou să mergem în descreştere. Din păcate, lucrurile nu au fost să se întâmple astfel. Din ce am văzut eu zilele acestea la Piaţa Centrală, mă tem că nici în iunie nu o să scăpăm. Şi dacă mai iei în calcul şi ceea ce se preconizează de Paştele Blajinilor, atunci situaţia este destul de delicată, ca să nu-i zic gravă”, a declarat directorul ANSP.

Potrivit lui, principalele cauze care duc la creşterea zilnică a numărului de bolnavi de COVID-19 este nerespectarea de către cetăţeni a regulilor impuse de autorităţi, dar şi relaxarea prea devreme a restricţiilor.

„Din păcate, lucrurile nu sunt privite prin prisma sănătăţii publice şi fiecare încearcă să dea importanţă sectorului în care activează. Noi astăzi avem cazuri de îmbolnăvire din mai multe pieţe: din Cahul - vreo trei persoane, din Bălţi - vreo două persoane. Am avut un presing enorm să relaxăm activitatea frizeriilor, stomatologiilor. Chiar azi avem cazuri de îmbolnăvire a unui personal dintr-o stomatologie privată. Şi asta s-a întâmplat datorită faptului că nu s-au respectat regulile. Atunci când s-a luat decizia de relaxare, a fost lung discutată cu argumente şi contraargumente. Ne-am gândit că oamenii au învăţat lecţia, şi am greşit”, a mai spus Nicolae Furtună.

Cât ţine de redeschiderea grădiniţelor, şeful ANSP afirmă că acestea nu au capacitatea de a tria copiii în fiecare dimineaţă, iar o parte din personal face parte din grupul de risc. În acest sens, el afirmă că este dispus să discute cu grupul de părinţi semnatari ai unei petiţiei prin care cer redeschiderea grădiniţelor.

Menţionăm că în ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost confirmate 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19.

 

Comentarii