Ştiri

Sursa imaginii: locals.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

08 Aug. 2022 / 20:30

Numărul deşeurilor electronice colectate la locurile special amenajate - în creştere

Numărul de deşeuri electronice colectate la locurile special amenajate este în creştere. Potrivit reprezentanţilor unei companii specializate în gestionarea deşeurilor, în primele 7 luni ale anului curent, au fost colectate peste 300 de tone de deşeuri electronice, adică de 2 ori mai mult decât în anul 2020. De asemenea, Agenţia de Mediu atenţionează oamenii că majoritatea electrocasnicelor uzate reprezintă un pericol pentru organismul uman, dar şi pentru mediul înconjurător, relatează Radio Moldova.

Întrebaţi despre ce fac cu deseurile electronice, cetăţenii au spus că le aruncă la groapa de gunoi, le vând sau le duc în locurile special amenajate.

„Noi le-am dat la metal uzat. Le strângem, apoi vindem”.

„Noi le depozităm acasă”.

Medicii spun că efectele substanţelor periculoase asupra oamenilor din deşeurilor electrice şi electronice sunt diverse. Mercurul provoacă probleme neurologice, dezvoltare precară a copiilor mici, tremur, schimbări emoţionale şi insomnie. De asemenea, şeful secţiei mecanisme economice de mediu din cadrul Agenţiei de Mediu, Denis Macovschi a precizat că metalele grele afectează nu doar sănătatea noastră, dar şi poluează mediul înconjurător.

Gazul metan contribuie la schimbările climatice, iar apele sunt contaminate. Îndemnul pentru populaţie ar fi să de-a aceste deşeuri în locuri special amenajate”, a relatat Denis Macovschi.

Potrivit directorului unei companii specializate în gestionarea deşeurilor atât periculoase, cât şi nepericuloase, Ruslan Nercaş, în ultimul timp angajaţii întreprinderii colectează tot mai multe deşeuri electronice. Acesta a mai adăugat că până la sfârşitul anului se planifică să mai fie amenajate circa 1000 de locuri pentru colectarea deşeurilor electronice.

„Suntem prezenţi practic în orice centru raional cu cel puţin un punct de colectare. Planificăm până la sfârşitul anului să finisăm proiectul de amplasare a celor încă o mie de puncte de colectare prin raioane. Anul trecut s-au colectat circa 500 de tone de echipamente electrice şi electronice”.

Precizăm că în municipiul Chişinău sunt în jur de 200 de puncte de colectare a echipamentelor electrice şi electronice, iar în raioanele din ţară sunt circa 170 de locuri special amenajate pentru colectare deşeurilor electronice.

Comentarii