Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

06 Aug. 2022 / 18:18

O fundaţie din Israel a deschis o clasă smart pentru elevii ucraineni refugiaţi în Republica Moldova

O fundaţie din Israel a deschis a opta clasă smart la Complexul Sportiv al Academiei de Studii Economice din Chişinău, unde elevii ucraineni adăpostiţi în ţara noastră, îşi vor putea continua studiile. Cu ajutorul acestor donaţii, copiii vor avea acces la internet în cadrul unei săli de lectură.

Daşa este una dintre cei 17 elevi care urmează să utilizeze calculatorul pentru a participa la orele organizate în şcolile din Ucraina. Până acum îşi făcea temele pe telefonul mamei. Tânăra  spune că abia aşteaptă să se revadă cu prietenii ei măcar pe online.

 „Este foarte comod să învăţ din calculator, însă prefer să am cărţile lângă mine. Aşa găsesc mai repede orice pagină. Vreau foarte mult să mă întorc la şcoală. Nu mi-a fost niciodată atât de dor de liceul meu. Duc dorul orelor de matematică”, a spus Daşa Catrulina, refugiată.

Şi ceilalţi copii au rămas plăcut surprinşi de noile tehnologii.

„Înainte făceam orele pe telefonul mamei, însă nu de fiecare dată, deoarece mama mergea la lucru. Acum însă voi participa la toate lecţiile”;

„Îmi este foarte dor de colegii mei de şcoală. Acum măcar o să-i pot vedea mai bine pe laptop”.

Prezent la eveniment, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, a mulţumit autorităţilor din ţara noastră pentru ajutorul acordat refugiaţilor.

 „Se pare că mulţi refugiaţi până la 1 septembrie vor fi încă în Republica Moldova şi vor avea nevoie de studii. Acest pas este foarte important pentru ei ca să nu piardă legătura cu cei din şcoala”, menţionează Marko Şevcenko, ambasadorul Ucrainei Republicii Moldova.

 „Astăzi când am intrat aici cel mai mult m-a bucurat şi, chiar m-a înveselit puţin, atunci când am auzit râsete zglobii ale copiilor, râsete care cumva m-au liniştit. Încercăm în măsura tuturor constrângerilor, posibilităţilor, să facem viaţa acestor oameni puţin mai uşoară”, afirmă Alexandru Stratan, rector ASEM.

„Prima experienţă a fost în luna aprilie, a fost cu succes, văzând copiii cum stau în faţa la laptop-uri şi îşi fac lecţiile, dar nu undeva prin camere, unde conexiunea nu era atât de bună. Sperăm până în toamnă, până la 1 septembrie să deschidem încă cinci clase”, susţine Irina Rusanovschi, centru de dezvoltare Phoenix.

În Republica Moldova au fost deschise opt clase smart pentru copiii refugiaţilor ucraineni. 

 

 

Comentarii