Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

24 Noi. 2022 / 13:39

Parlamentul s-a alăturat campaniei ONU „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”

Deputatele au lansat campania naţională „Violenţa obstetrică tot este violenţă”. Astfel, Parlamentul se alătura campaniei Organizaţiei Naţiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”. În acest an, campania se desfăşoară cu genericul „Uniţi prin activism pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor”. În semn de solidaritate cu supravieţuitoarele violenţei în bază de gen, pe clădirea legislativului au fost arborate pânze de culoare oranj – care simbolizează un viitor fără violenţă, transmite IPN.

Deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Doina Gherman, a făcut trimitere în plen la recentele cazuri de deces ale femeilor în perioada imediat de după naştere. „Este inacceptabil ca în anul 2022, femeile să moară atunci când dau viaţă. La fel este inacceptabil ca femeile să fie abuzate, umilite, înjosite sau neglijate atunci când merg la un control ginecologic”, a spus parlamentara.

În ala de şedinţe a fost proiectat un video realizat în cadrul campaniei naţionale de informare şi sensibilizare cu privire la violenţa obstetrică şi ginecologică. Potrivit Doinei Gherman, aceasta este o formă de violenţă deseori ignorată, dar care afectează prea multe femei din ţară.

„Vom merge în ţară, ne vom întâlni cu femeile din regiuni, vom face toate demersurile necesare pentru a găsi soluţii. Fiecare femeie din ţara noastră are dreptul la asistenţă medicală corespunzătoare, la îngrijire, dar şi susţinere, atât în perioada sarcinii, a travaliului, dar şi în timpul naşterii şi post partum. Facem apel către toate fetele şi femeile din Republica Moldova să nu tolereze vreo formă de violenţă şi să denunţe astfel de cazuri”, a mai declarat deputata.

Pe 25 noiembrie este Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. În acest an campania „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen” se desfăşoară cu genericul „Uniţi prin activism pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor”.

Comentarii