Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

25 Noi. 2022 / 15:26

Poliţia a venit cu detalii despre percheziţiile matinale: Un bărbat a fost reţinut

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofiţerii Direcţiei investigaţii criminalitate organizată a INI, au efectuat, vineri, cinci percheziţii în Chişinău, precum şi în raioanele Cimişlia şi Anenii Noi, în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă.

Potrivit poliţiei, percheziţiile s-au desfăşurat la mai multe persoane, de la care au fost ridicate mai multe probe relevante dosarului penal: înscrisuri de ciornă care conţin contacte telefonice ale persoanelor care participă la proteste, peste 2 mii de prezervative care au fost folosite la acţiunile de protest pentru a arunca în structurile de forţă, aflate la menţinerea ordinii publice, precum şi telefoane mobile cu informaţie pertinentă. Probele urmează a fi examinate şi coroborate cu cele existente în cadrul dosarului penal.

Persoanele au fost escortate pentru audieri şi pentru atribuirea statutului procesual de către procurorii PCCOCS. Un bărbat din persoanele identificate a fost judecat pentru furturi în proporţii deosebit de mari. Acesta a fost reţinut pentru 72 de ore, după ce a fost implicat şi în acţiuni huliganice în cadrul unei acţiuni recente de protest.

În urma măsurilor de investigaţii au fost identificate persoane din raionul Anenii Noi, la care au fost depistate obiecte folosite în acţiuni de pregătire a dezordinilor în masă. Printre persoane vizate, a fost identificat unul din liderii unui grup de sportivi de performanţă, din raionul Cimişlia, care aveau ca sarcină să opună rezistenţă violentă oamenilor legii abilitaţi să asigure desfăşurarea paşnică a protestului. Au fost identificate şi persoane de sex feminin din municipiul Chişinău, care aveau rolul de recrutare a persoanelor care urmau să participe violent la proteste, precum şi să opună rezistenţă oamenilor legii.

Reamintim, dosarul vizează pregătirile dezordinilor în masă începând din 18 septembrie 2022, până în prezent. Cercetările au loc prin prisma faptului că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi fost întreprinse acţiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale ţării în Chişinău a mai multor persoane, în special tineri printre care anterior condamnaţi, instigaţi să comită noi infracţiuni. În ceea ce priveşte alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea ţineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări.

Oamenii legii continuă investigaţiile, inclusiv în vederea stabilirii altor aspecte penale şi acumulării altor probe privind activitatea grupului criminal organizat cercetat.

Comentarii