Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

06 Oct. 2022 / 14:33

Poliţia s-a adresat în instanţă: Cere sistarea protestelor organizate în centrul capitalei

În ultimele trei săptămâni, protestele organizate în centrul capitalei de simpatizanţii partidului „ŞOR” s-au desfăşurat cu o mulţime de încălcări, informează Poliţia. Drept urmare, oamenii legii au întocmit 40 de proceduri contravenţionale.

Acestea se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaţilor forţelor de ordine, prezenţa persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislaţiei cu privire la protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc, blocarea intenţionată a carosabilului, limitarea accesului presei şi agresarea jurnaliştilor în timpul activităţii de mediatizare a evenimentelor. Tododată, a fost pornită a anchetă pentru ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere.

Poliţia susţine că a trimis primăriei şase sesizări cu informaţii despre toate aceste încălcări şi a cerut modificarea programului de întruniri sau chiar sistarea acestora, amintind că este datoria autorităţilor locale să aibă grijă de buna desfăşurare a evenimentelor şi de curăţenia în oraş. Pentru că primăria nu a reacţionat, poliţia s-a adresat în instanţa de judecată cu solicitarea de a obliga autoritatea publică locală să suspende protestele.

„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetăţenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”. 

Cu o reacţie a venit Natalia Ixari, consiliera pe comunicare a primarului Ion Ceban. Ea a menţionat că „este de competenţa poliţiei şi a altor organe de drept să asigure ordinea publică şi securitatea publică, iar în anumite circumstanţe, în caz de necesitate, să aplice sancţiuni”. 

„Serviciile municipale au asigurat şi vor asigura conform competenţelor salubrizarea spaţiilor verzi şi a celor publice. Deocamdată se încearcă prin diverse metode de a impune Primăria capitalei să sisteze sau să interzică protestul din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei (...). Recomandăm autorităţilor centrale şi poliţiei să se conducă de practica internaţională şi să acţioneze în conformitate cu legislaţia”, a scris Natalia Ixari.

Amintim că membrii şi simpatizaţii Partidului Şor au început protestele pe 18 septembrie.

Comentarii