Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

08 Aug. 2022 / 20:10

Primul caz de variola maimuţei, înregistrat în Republica Moldova

Variola maimuţei a fost confirmată la un cetăţean străin, care s-a deplasat în ţara noastră din Statele Unite ale Americii, în interes de serviciu, informează Ministerul Sănătăţii. Persoana s-a adresat luni, 8 august, după asistenţă medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată cu suspecţie la variola maimuţei, având slăbiciuni generale, febră şi erupţii cutanate. În aceeaşi zi, au fost recoltate specimene, fiind transportate pentru investigaţii de laborator la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. Testul RT-PCR pentru variola maimuţei a fost pozitiv.

Menţionăm că, în SUA bărbatul a fost în contact cu o persoană confirmată cu variola maimuţei. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Simptomele variolei maimuţei sunt, de obicei, febra, durerile de cap, ganglionii limfatici umflaţi, durerile musculare şi erupţiile cutanate.
 
Pentru a preveni infectarea cu variola maimuţei, Ministerul Sănătăţii recomandă spălatul pe mâini cu apă şi săpun, evitarea contactului apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuţei şi/sau cu animalele, care ar putea fi infectate etc.

Comentarii