Ştiri

Sursa imaginii: privesc.eu

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

09 Aug. 2022 / 15:34

Radio Moldova: A fost lansat Programul de retehnologizare şi eficienţă energetică a afacerilor

Sporirea competitivităţii şi productivităţii companiilor din Republica Moldova prin înlocuirea echipamentelor existente cu cele moderne, utilizarea soluţiilor tehnologice inovatoare, instalarea surselor alternative de energie - sunt câteva dintre obiectivele programului de retehnologizare şi eficienţă energetică a afacerilor, lansat marţi, 9 august, relatează Radio Moldova.

Crizele cu care se confruntă Republica Moldova au impulsionat crearea unui program de dezvoltare a afacerilor, pentru a spori competitivitatea şi a asigura modernizarea tehnologică, susţine Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. El a precizat la evenimentul de lansare a programului că inovaţiile reprezintă o parte importantă în dezvoltarea afacerilor.

„Venim cu programul acesta ca să ajutăm, transformăm ideile, inovaţiile în practică pentru businessul din Republica Moldova. În toamnă vom reveni şi cu un program de inovaţii, să susţinem cercetătorii din Republica Moldova, să definească aceste produse. Noi avem toate ingredientele pe acest teren masiv nevalorificat, noi avem cercetători bravo , avem companii care deja au produse performante şi este important ca noi să deblocăm, să punem aceste ingrediente împreună şi să le exportăm”, a relatat Sergiu Gaibu.

Programul va finanţa şi instalarea panourilor fotovoltaice, pentru producerea energiei din surse regenerabile, a menţionat directorul interimar al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea.

„Programul va finanţa instalarea din surse alternative de energie, astfel încât factura lunară a antreprenorilor să scadă, ţinând cont că va fi înlocuit consumul din surse convenţionale de energie cu producţia din surse alternative. Toată economia este eligibilă cu excepţia câtorva domenii cum ar fi: activităţile de intermediere financiară, tranzacţiile imobiliare, jocurile de noroc, comerţul de armament. Cele trei domenii prioritare sunt: zootehnia, turismul şi industria prelucrătoare”, a menţionat Dumitru Pîntea.

Datorită panourilor fotovoltaice instalate pentru a dezvolta o afacere în domeniul vitivinicol, costurile pentru energia consumată s-a redus la 100 de procente, în anul 2022, a precizat antreprenorul, Ion Luca, care a beneficiat anterior de sprijin din partea Guvernului.

„Am fost printre primii care am reuşit să instalăm un sistem complex de baterii fotovoltaice în comparaţie cu o pompă de căldură. În lunile aprilie-mai, am reuşit să văd pentru prima dată zero factura de la distribuitorul de energie electrică. Este un mare succes pentru compania noastră”, a precizat Ion Luca.

Menţionăm că acest program a fost aprobat recent de Guvernul Republicii Moldova. În cadrul programului, statul va acorda asistenţă financiară în valoare totală de 200 de milioane de lei.

Comentarii