Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Social

28 Mar. 2021 / 18:33

Trecerea la ora de vară poate afecta starea de sănătate, atenţionează specialiştii

În noaptea din 27 spre 28 martie Republica Moldova a trecut la ora de vară. Trecerea la ora de vară are scopul de a folosi la maximum lumina solară. Totodată, mai mulţi specialişti în medicină şi psihologie susţin că trecerea la ora de vară poate influenţa starea de sănătate şi de spirit a multor persoane, în special a celor care suferă de maladii cronice, relatează Mesager.


În timp ce o parte dintre oamenii cu care am discutat spun că se adaptează cu uşurinţă la schimbarea orei, alţii se arată deranjaţi şi spun că, timp de câteva zile, organismul are de suferit.

„Eu consider că ar trebui deja să ne dezicem de aceasta cum s-au dezis multe ţări.”

„Cred că prima săptămână o sa fie un pic mai greu, mai ales pentru angajaţi, şi când e chestia de sculat dimineaţa, dar de obicei, peste o săptămână cred că ne obişnuim cu toţii.”

„Nu mă afectează, chiar dacă eu nu sunt o persoană tânără, dar în vârstă, nu simt anumite schimbări din atmosferă asupra sănătăţii mele.”

„Organismul simte aceasta pentru că noi trăim după bioritmuri, dar a fost inventat ca să economisim bani pentru lumină.”

„Nu că m-ar afecta, dar mă deranjează. Până la urmă nu văd ce dă, avantaje economice. Ori ne pornim pe întuneric, ori venim pe întuneric. Totuşi trec vreo două-trei săptămâni, mai ales pentru copii să se adapteze, până se trezesc.”

Potrivit psihologilor, schimbarea orei poate crea o stare de nervozitate, însă organismul se va adapta repede la aceasta.

„Reducerea timpului de somn cu o oră ne predispune, pe lângă oboseală, la o stare de iritabilitate, nervozitate şi stres. Riscul accidentelor este crescut în următoarea perioadă, aşa că trebuie să fim mai atenţi. Însă partea bună este că atât psihicul, cât şi fizicul nostru se va adapta uşor. Perioada de adaptare durează în jur de două-trei săptămâni. Medicii vin cu câteva sfaturi în acest sens şi ne recomandă să ne trezim cu câte 10-15 minute mai devreme, la fel ne pot ajuta practicarea sportului, plimbările în aer liber şi contactul cu natura”, menţionează psihologul Mihaela Roşca.

În luna martie 2019, deputaţii europeni au votat pentru renunţarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Astfel, fiecare stat membru al blocului comunitar va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă”.


 

Comentarii