Ştiri

Sursa imaginii: canal2

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

04 Aug. 2019 / 18:20

Troiţa Ostăşească din Iurceni, Nisporeni, a fost reabilitată şi instalată în locul ei iniţial

După ce a fost lăsată uitării mai mult de jumătate de secol, Troiţa Ostăşească din Iurceni, Nisporeni, a fost reabilitată şi instalată în locul ei original, în parcul din centrul satului. Troiţa datează din anul 1943 şi îi comemorează pe soldaţii români căzuţi pentru Basarabia în cel de-al doilea Război Mondial. Iniţiativa le aparţine tinerilor de la Asociaţia „Faptă nu Vorbă” care au colectat fonduri mai bine de două luni, relatează Mesager.

Nicolae Rusu a lucrat umăr la umăr cu prietenii săi la instalarea troiţei în curtea muzeului de istorie. El spune că principala sa motivaţie este unirea cu România.

„Troiţa, pentru mine, pentru Iurceni, pentru întreg neamul românesc reprezintă un simbol, un simbol al reunificării, un simbol al românismului şi de asemenea însăşi atmosfera prietenească a asociaţiei noastre, ne-a făcut să muncim din plăcere”, a spus voluntarul „Faptă, nu vorbă”, Nicolae Rusu.

Localnicii sunt bucuroşi că troiţa ostăşească ocupă un loc de cinste în satul lor.

„Bine că se păstrează aşa lucruri, şi normal că toate monumentele ar trebui să se păstreze aşa, să-şi aducă aminte şi copii noştri, şi nepoţii noştri”, a spus un localnic.

Troiţa este împodobită cu ornamente sculptate în lemn care s-au păstrat intacte până în prezent şi are încrustată monograma Regelui Mihai I al României, dar şi expresia „Nu uitaţi nici o clipă jertfa lor". Troiţa ostăşească a fost reabilitată de meşterul popular, Gabriel Adam, din Nisporeni. Toate lucrările au fost acoperite din donaţiile a peste trei sute de oameni de bună credinţă.

„Împletitura aceasta care există pe troiţă, au fost păstrate, deci s-au săpat cu anumite scule mai, unde am ajuns şi până la 5 milimetri. Dar, am păstrat tradiţia elementele originale care au fost”, a menţionat meşterul popular, Gabriel Adam.

„Cu siguranţă nu avea să ne descurcăm fără sprijinul a sute de oameni care au răspuns la apelul nostru. Am reuşit, am reuşit pentru că avem de îndeplinit o datorie, datoria să cinstim meoria eroilor neamului nostru”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Faptă, nu vorbă”, Adrian Ungureanu”.

„Prin această troiţă, satul Iurceni devine o parte intergantă a memoriei româneşti legate de sacrificiul soldatului român de sacrificiul statului român care s-a angajat în această bătălie pentru recuperarea Basarabiei”, a declarat deputatul ACUM, Octavian Ţîcu.

În luptele care s-au dat în 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică, au căzut aproximativ 5000 de ostaşi români, peste 8000 - au dispărut, iar 20 de mii au fost răniţi.

Comentarii