Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

03 Oct. 2022 / 10:07

Un bărbat, care s-a eschivat de justiţie timp de 18 ani, a fost condamnat pentru obţinerea frauduloasă a unui apartament din Chişinău

Membrul unui grup infracţional, care acum 18 ani a deposedat o femeie de un apartament din centrul capitalei, a fost condamnat la 10 ani şi jumătate de închisoare. 

Potrivit poliţiei, acesta şi-a perfectat acte de identitate false şi s-a mutat cu traiul în Ucraina, fiind anunţat în căutare de către autorităţile de la Chişinău. Ulterior, acesta a fost reţinut la revenirea recentă în Moldova şi a fost plasat în arest preventiv, la solicitarea procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Deşi acesta nu-şi recunoaşte vinovăţia, probele administrate de către ofiţerii Direcţiei Generale Urmărire Penală din cadrul Poliţiei, sub conducerea procurorului PCCOCS, demonstrează contrariul. Mai exact, acesta de comun cu membrul grupului infracţional care a fost între timp condamnat, au intrat prin înşelăciune în posesia apartamentului evaluat la peste 600 de mii de lei.

Schema a fost implementată în câteva etape. Iniţial, membrul condamnat al grupului infracţional a închiriat apartamentul . Peste o lună, i-a promis proprietarei că o va ajuta să achite studiile fiicelor sale în Anglia. În acest scop, condamnatul le-a cerut un set de acte, inclusiv procură pentru gestionarea şi înstrăinarea apartamentului, pe numele proprietarei.

Ulterior, profitând de lipsa proprietarei, care plecase din ţară, învinuitul, împreună cu ceilalţi membri ai grupului criminal organizat, au perfectat fraudulos un buletin de identitate pe numele proprietarei, după care tranzacţiile au fost efectuate cu folosirea actelor false.

Prin urmare, apartamentul a fost ilegal vândut învinuitului, care l-a revândut, peste o săptămână cu peste 360 de mii de lei. Bărbatul a fost reţinut după ce a încercat să vândă apartamentul celui de-al dolie cumpărător, care a constatat că proprietara apartamentului este, de fapt, o femeie.

Potrivit legii, escrocheria comisă de către un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. De asemenea, bărbatul urmează să judecat şi pentru obţinerea şi folosirea ilegală a actelor oficiale false, timp în care, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti finale învinuitul se prevalează de prezumţia nevinovăţiei, potrivit legii.

Comentarii