Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

08 Aug. 2022 / 16:21

Un nou feribot va fi procurat şi lansat pe Nistru

Cetăţenii de pe platoul Cocieri vor avea parte de un nou feribot în scurt timp. Anunţul a fost făcut de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul prezentării raportului pentru un an de activitate.

Potrivit oficialului, bani pentru platformă s-au găsit, iar studiul de fezabilitate este practic pe final. Au rămas să fie rezolvate doar problemele tehnice ce ţin de transportare.

Totodată, şeful de la Reintegrare a dat asigurări că un nou feribot va fi procurat în cel mai scurt timp, iar subiectul a fost pus de fiecare dată şi pe agenda discuţiilor cu oficialii europeni.

„Am fost de 2 ori, la Cocieri şi Molovata. Am vorbit şi cu administraţia bacului. Problema bacului a fost atinsă şi în timpul recentei mele vizite la Bruxelles şi în cadrul întrevederilor cu Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău. Este un proiect prioritar pentru locuitorii de pe platoul Cocieri. Este singurul mijloc, deseori, de comunicare cu teritoriul controlat de autorităţile constituţionale. Banii s-au promis, studiul de fezabilitate practic e făcut şi contăm foarte mult pe faptul că în curând vom avea un feribot nou. Sunt nişte probleme de ordin tehnic referitoare la transportarea lui, dar asta o soluţionăm pe parcurs”, a precizat Serebrian.

Totodată, vicepremierul nu a precizat cât va costa noul feribot.

Amintim că premierul Natalia Gavriliţa a efectuat o vizită la Dubăsari în septembrie anul trecut, unde a abordat problema funcţionării feribotului. 

Feribotul de la Molovata transportă anual 110 – 120 mii tone de mărfuri şi 100 – 110 mii de cetăţeni de pe un mal pe altul. Costurile întreţinerii feribotului le suportă autorităţile de la Chişinău. 

Comentarii