Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com/Tekwill

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

23 Iun. 2022 / 12:53

Universităţile vor intensifica cooperarea în scopul îmbunătăţirii calităţii studiilor superioare

Mai multe instituţii de învăţământ superior atestă insuficienţă de cadre didactice, nu dispun de laboratoare performante universitate, pentru a oferi studenţilor abilităţile practice necesare în domeniul tehnologiilor informaţionale, astfel ca aceştia să devină competitivi la angajare. Acestea sunt concluziile unui studiu de fezabilitate elaborat în cadrul proiectului Tekwill şi implementat de Asociaţia Naţională a Companiilor TIC, relatează Moldova 1.

Potrivit unui studiu, în prezent în 3 din cele 8 instituţii universitare în care sunt pregătiţi specialişti în domeniul IT, se atestă lipsa de cadre didactice şi de laboratoare performante.

„Unde ei ar putea fi sub supravegherea unui profesor, unui mentor să dezvolte un proiect inovativ chiar din facultate. Cu părere de rău, Republica Moldova are un deficit foarte mare de profesori, mai ales in domeniul IT”, a relatat coordonatoarea-adjunct a proiectului Tekwill, Irina Oriol.

Pentru a îmbunătăţi capacităţile profesorilor, dar şi al studenţilor, în ultimii ani au fost dezvoltate mai multe programe.

„Studenţii noştri au participat la traininguri de antreprenoriat tehnologic”, a spus profesoara Tatiana Velicova.

„Aceste proiecte apropie mediul academic şi mediul industrial. Să încurajăm studenţii să înţeleagă importanta abilităţilor soft”, a menţionat profesoara IT, UTM, Elena Gogoi.

Universităţile vor intensifica cooperarea în scopul îmbunătăţirii calităţii studiilor superioare pentru a asigura domeniul cu specialişti pregătiţi pentru tendinţele moderne şi noile tehnologii.

„Lucrăm asupra sporirii calităţii predării şi respectiv învăţării, evaluării viitorilor specialişti IT, ca să facă concurenţă celor europene”, a precizat şefa de Direcţie, Ministerul Educaţiei, Doina Usaci.

„Doar împreună putem să reuşim să avem specialişti bine pregătiţi, care imediat după absolvire să poată să facă fată acelor rigori pe care le formulează domeniul TIC”, a precizat rectorul UTM, Viorel Bostan.

„Sunt companii care au 70 de poziţii deschise, 100 de poziţii deschise, mai sunt şi companii noi care intră pe piată şi aici este decalajul dintre cererea şi oferta care există”, a conchis directoarea proiecte strategice ATIC, Ana Chiriţa.

Anul trecut, peste 1500 de studenţi au absolvit facultăţi cu profil IT, reprezentat de şapte specialităţi. În Republica Moldova sunt înregistrate peste două mii de companii IT, în care sunt angajaţi peste 30 de mii de specialişti.

Comentarii