Ştiri

Sursa imaginii: arte.upsc.md

Ştiri / Cultură

14 Dec. 2018 / 19:56

Lucrări de sculptură, pictură şi grafică pot fi văzute la Galeria „Constantin Brâncuşi”

Ajunşi la un popas aniversar, doi maeştri şi prieteni: Constantin Constantinov, la împlinirea a 75 de ani şi Gheorghe Zlobin - la aniversarea a şapte decenii de viaţă, au organizat o expoziţie la Galeria „Constantin Brâncuşi”. Vizitatorii au şansa să vadă în premieră valoroase lucrări de sculptură, pictură şi grafică, relatează Moldova 1.

„Doi artişti foarte valoroşi, dar mai puţin mediatizaţi în Republica Moldova, fiindcă Constantin Constantinov locuieşte de mai mulţi ani la Moscova, dar este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, dar şi din Rusia. Gheorghe Zlobin este un bun prieten, unul dintre cei mai cunoscuţi graficieni de carte din Moldova”, a declarat Dumitru Bolboceanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

Sculptorul Constantin Constantinov este fiul regretaţilor actori ai Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”: Ecaterina Cazemirov şi Constantin Constantinov are numeroase lucrări în for public la Chişinău şi Moscova, în colecţia Galeriei „Tretiakov”. Şi-a dorit ca la popasul aniversar de 75 de ani să aducă la baştină picturile şi sculpturile realizate de-a lungul anilor.

„Nu puteam să nu vin în Moldova natală, deşi a fost foarte dificil să aduci sculptura aici, e mai bine de o tonă jumătate greutate, dar am reuşit datorită  Ministerului de Externe, ambasadorilor acreditaţi la Moscova. Pe parcursul unui an  am adus aceste sculpturi, iar acum urmează să le duc înapoi la Moscova”, a spus Constantin Constantinov.

„Sunt şocat în sensul bun al cuvântului, nu m-am aşteptat la o aşa mare activitate. Arta, forma, atitudinea autorului faţă de pământul nostru, cultura. Aici este o tradiţie, o cultură modernă, dar şi postmodernă, el lucrează concomitent în trei stiluri”, afirmă sculptorul Iurie Canaşin.

Pline de lumină şi candoare sunt ilustraţiile realizate de Gheorghe Zlobin pentru cărţile din literatura română şi cea universală.

„El a venit în grafica de carte din arhitectură, această calitate se simte, o mână precisă, un ochi de aur, un gust rafinat şi o gândire artistică şi plastică liberă de oricare  canoane şi încorsetări stilistice”, a precizat Alexei Colâbneac, artist plastic.

„Toate aceste ilustraţii le-am realizat în anii 80-90, perioadă de vârf, în opinia mea, a artei grafica de carte. Mă inspiră, în primul rând, subiectul cărţilor, pe care le ilustram, le completam cu imaginaţia, culorile, ideile mele plastice”, a declarat Gheorghe Zlobin, artist plastic.

La vernisaj au participat numeroşi admiratori şi prieteni ai autorilor, lucrările cărora vor  fi expuse la Galeria „Constantin Brâncuşi” până la sfârşitul anului.

 

Comentarii