Ştiri

Sursa imaginii: bucurestifm.ro

Ştiri / Cultură

09 Dec. 2018 / 16:00

Monografia despre oraşul Orhei, prezentată în România

După ce a fost lansată la Orhei, monografia despre această străveche şi faimoasă vatră de istorie şi civilizaţie a fost prezentată cititorilor din Piatra Neamţ şi Bicaz (România). Evenimentul, la care au participat şi autorii Vasile Cocarcea şi Andrei Calcea s-a produs în contextul Proiectului „Maluri de Prut - Basarabia Necunoscută”, relatează Moldova 1.

Prima lansare a avut loc în spaţiul elegant al Bibliotecii Judeţene „Kirileanu” din Piatra Neamţ, evenimentul fiind pe larg oglindit la posturi de televiziune, radio şi în presă. Vasile Cocarcea şi Andrei Calcea au făcut o incursiune în istoria străveche a Orheiului, s-au referit la distinsele personalităţi care au marcat trecerea prin timp a localităţii.

„Am avut lansarea primei monografii a oraşului Orhei, oraş cu care Biblioteca Judeţeană „Kirileanu” are o legătură de mai multă vreme, pe 24 ianuarie 1992 s-a semnat un act de înfiinţare a unei filiale a bibliotecii noastre la Orhei şi mii de cărţi am dus pe parcursul anilor în acest oraş”, a declarat Mihail Balint, redactor literar la biblioteca din Piatra Neamţ.

Cititorii prezenţi la lansare s-au arătat interesaţi de istoria neamului.

„Am trăit un moment istoric înălţător dat fiind că în oraşul nostru au poposit oameni dragi din Orhei, cu care am făcut un schimb de experienţă. M-au impresionat profesorii din Orhei prin ţinuta lor deosebită, preocupările pentru cunoaşterea istoriei oraşului Orhei care a dat atâtea personalităţi importante în perioada când se constituia România Mare”, a specificat Dragomir Oprea din Piatra Neamţ.

Lansarea cărţii s-a produs şi la Biblioteca „Mihai Eminescu” din Bicaz, unde Andrei Calcea şi Vasile Cocarcea au fost rugaţi să povestească despre cum au selectat materialul documentar pentru carte şi despre prezentul localităţii. Ambii au fost copleşiţi de emoţii.

„Carte care este rodul muncii a doi ani de zile şi participăm aici în cadrul proiectului „Maluri de Prut - Basarabia Necunoscută”, a precizat Vasile Cocarcea, autor al monografiei „Orhei - vatră de istorie şi civilizaţie”.

„Am trăit emoţii pozitive alături de colegul meu Vasile Cocarcea, de prietenii de aici din Piatra Neamţ şi Bicaz. Sunt mândru că am participat la această conferinţă consacrată Centenarului alături de nemţenii noştri”, a spus Andrei Calcea, autorul monografiei „Orhei - vatră de istorie şi civilizaţie”.

„După ce se încheie proiectul pe 17 decembrie vom putea spune că Basarabia nu mai este necunoscută şi vom putea continua proiectul cu titlul „Maluri de Prut - Basarabia Cunoscută”, a menţionat Mihail Balint.

Întâlnirile cu cititorii din Piatra Neamţ şi din Bicaz, monumentele, locurile pitoreşti reprezintă pentru inimoşii Vasile Cocarcea şi Andrei Calcea noi surse de inspiraţie, un îndemn şi o încurajare de a continua cercetările în trecutul neamului.

 

 

Comentarii