Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Diaspora

30 Apr. 2019 / 16:29

Tradiţiile de Paşti, perpetuate de diaspora din Portugalia

Învierea Domnului Iisus Hristos este pentru fiecare dintre noi prilej de bucurie, de a fi mai buni, mai înţelegători şi mai aproape de tot ce înseamnă credinţă în Dumnezeu. Chiar dacă sunt departe de casă, moldovenii din Portugalia păstrează obiceiurile frumoase şi se pregătesc de sfintele sărbători aşa cum au moştenit de la părinţi, de-acasă.

Anul acesta, pentru conaţionalii noştri din Portugalia, Duminica Paştelui a fost mai deosebită, deoarece, pe lângă cozonacul şi ouăle roşii pe care au avut grijă să le sfinţească la Sfânta Liturghie de Înviere au avut parte şi de un frumos spectacol cu interpreta din Moldova, Adriana Ochişanu.

Evenimentul, cu genericul „Lumină din Lumină”, a fost organizat de Asociaţia „Mioriţa” şi s-a desfăşurat în incinta auditoriului Augusto Cabrita din orăşelul Barreiro.

În deschiderea concertului, copiii Clubului Literar-Dramatic „Moştenitorii” ai Asociaţiei „Mioriţa” au recitat poezii şi au cântat o melodie dedicat sărbătorilor pascale. De asemenea, colectivul artistic de adulţi din cadrul Asociaţiei au interpretat câteva piese sacre.

Serbarea a cuprins şi un recital la nai, interpretat de Sergiu Nichitovschi. Iuliana Glibiciuc a cântat spectatorilor două melodii populare, iar Cristina Petraru a interpretat piesa „Hora din Moldova”.

Surpriza evenimentului a fost mult îndrăgita interpretă, Adriana Ochişanu, care a fost întâmpinată în scenă cu pâine şi sare, iar în sală răsunau ropote de aplauze. Artista a venit în faţa publicului cu un program foarte bogat de muzică populară şi uşoară.

Oamenii s-au încins în hore, au dansat şi au cântat împreună cu artista, iar spre final, cu toţii i-au cântat interpretei „La Mulţi Ani” în limba portugheză”, lăsând-o emoţionată şi cu impresii extraordinare.

„Atât de frumos am fost întâlnită. Un spectacol extraordinar. Să-mi cânte publicul în limba portugheză „La Mulţi Ani” este pentru prima dată. Am rămas plăcut impresionată şi am nişte amintiri frumoase. Un spectacol atât de călduros. Am mai susţinut spectacole şi în alte ţări, dar aici am simţit o altă energie. Doresc să le transmit moldovenilor de peste hotare multă sănătate, să nu îşi piardă speranţa în ziua de mâine şi să ştie că sunt aşteptaţi cu mare dor acasă. Acest dor l-am văzut în ochii fiecăruia care era în sală”, a menţionat Adriana Ochişanu.

Oaspeţi de onoare la eveniment au fost reprezentanţi din cadrul Autorităţilor Locale Barreiro, Înaltului Comisariat pentru Migraţie, vice-preşedintele Federaţiei Portugheze a Colectivităţilor de Cultură şi Sport, precum şi primarul localităţii Quinta do Conde.
*Material realizat de Olesea Tanaşciuc, „Pro Diaspora” (Lisabona, Portugalia)  

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Un obuz, găsit pe un şantier de construcţii din Stăuceni

Ştiri / Regional

10 Iul. 2020 / 20:13

Un obuz, găsit pe un şantier de construcţii din Stăuceni

Strada Ion Creangă din capitală va fi renovată

Ştiri / Social

10 Iul. 2020 / 19:48

Strada Ion Creangă din capitală va fi renovată

Tarifele pentru energia electrică ar putea fi micşorate

Ştiri / Economic

10 Iul. 2020 / 18:11

Tarifele pentru energia electrică ar putea fi micşorate

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

Ştiri / Social

10 Iul. 2020 / 18:00

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

APP a reziliat contractul de concesiune cu Avia Invest

Ştiri / Economic

10 Iul. 2020 / 16:49

APP a reziliat contractul de concesiune cu Avia Invest

Vezi arhiva