Ştiri

Sursa imaginii: digi24.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

06 Noi. 2019 / 19:25

BNM: În acest an rata inflaţiei va ajunge la 5%

Produsele alimentare vor continua sa se scumpească în viitorul apropiat, în timp ce carburanţii se vor ieftini. Prognozele sunt date de Banca Naţională a Moldovei, care atestă că tendinţele inflaţioniste la alimente sunt generate de piaţa externa şi ar putea să scadă doar începând cu anul viitor. În acest an rata inflaţiei va ajunge la 5%, relatează Mesager.

Cea mai mare creştere a preţurilor la produsele alimentare a fost înregistrată în luna septembrie, depăşind cu peste 9 la sută aceeaşi perioada a anului trecut.

„Inflaţia de bază va spori până la sfârşitul anului 2019, stabilindu-se în anul 2020. Ajustarea probabilă a tarifelor va condiţiona creşterea preţurilor reglementate cu până la 4 % şi odată cu consumarea efectului va reveni la nivelul de 2,9 procente în trimestrul III al anului 2021. Ritmul de creştere a preţurilor la produsele alimentare va fi pe palier ascendent în anul curent, reflectând continuarea ajustărilor de pe piaţa internaţională şi cea locală cu o inversare bruscă a trendului în anul viitor. Revizuirea spre micşorare a prognozei preţurilor internaţionale la petrol s-a regăsit în Republica Moldova, printr-un trend descendent al preţurilor la combustibili pe piaţa internă”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu.

Potrivit experţilor în domeniu, creşterea preţurilor la produsele alimentare este cauzată în mare parte de evoluţiile de pe piaţa externă. O noutate bună e ca preţurile la combustibil vor rămâne pe trendul descendent până la 57-58 de dolari pentru un baril, respectiv preturile benzinei şi motorinei la pompa, cel puţin, nu ar trebui sa crească.

„Combustibilul se aşteptă să scadă ca preţ acestea sunt aşteptările experţilor însă produsele alimentare vor continua să crească până la începutul anului viitor. Inflaţia este o cifră care reprezintă evoluţia mai multor indicatori diferiţi , până în prezent cel mai mare rol în acest an l-a avut preţurile la produsele alimentare pe când scăderea preţurilor la combustibil a compensat parţial creşterea aceasta de la creşterea produselor alimentare. Consider că BNM a luat toate măsurile necesare la momentul de faţă prin înăsprirea politicii monetare”, a precizat economistul centrului „Extert-Grup”, Eugen Ghileţchi.

Potrivit datelor BNM, în 9 luni ale acestui an, transferurile de peste hotare în ruble ruseşti şi dolari au scăzut, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, cu 45 la suta şi respectiv 15 la sută, în timp ce în euro - s-au majorat cu aproape 11 la sută, şi a compensat astfel parţial reducerile considerabile în cazul rublelor şi dolarilor.

 Astfel, în această perioadă, transferurile din străinătate au constituit peste 503 milioane în euro, aproape 358 de milioane în dolari, peste 33 de milioane de ruble ruseşti şi alte peste 10 milioane de dolari în alte valute.

Valoarea totală a transferurilor, recalculată în dolari, a fost în această perioadă de 903 milioane.

Comentarii