Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

18 Noi. 2019 / 18:59

Exporturile Republicii Moldova au crescut. UE rămâne a fi principalul partener comercial

Exporturile Republicii Moldova au crescut simţitor în primele nouă luni ale acestui an, iar Uniunea Europeană rămâne a fi principalul partener comercial al ţării noastre, relatează Mesager.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele nouă luni ale acestui an, exporturile de mărfuri din ţara noastră au crescut cu 3,4 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, Republica Moldova a exportat în 2019 mărfuri în valoare de peste 2 miliarde de lei, în timp ce în 2018, cifrele ajungeau la 1 miliard 900 de milioane de lei. Au crescut însă şi importurile cu 2,2%, acestea însumând peste 4 miliarde 272 de milioane de dolari.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană rămâne a fi principalul partener economic al Republicii Moldova, cu o cotă de 65,6 la sută din total exporturi, în timp ce ponderea exporturilor pe piaţa ţărilor CSI este de cinci ori mai mică - aproape 15 %.

Cele mai multe mărfuri din ţara noastră sunt exportate în România, Italia, Germania, Federaţia Rusă şi Turcia. Potrivit statisticilor, livrăm mai multe maşini şi aparate pentru industrie, produse alimentare şi animale vii. S-au majorat simţitor şi exporturile de articole manufacturate.

În ceea ce priveşte importurile, cele mai multe mărfuri provin din România, Federaţia Rusă, China, Ucraina şi Germania. În ţara noastră ajung tot mai multe maşini şi echipamente pentru transport, urmate de mărfuri şi articole manufacturate.

Precizăm că anterior, Fondul Monetar Internaţional a estimat o creştere economică de 3,5 la sută pentru Republica Moldova în anul 2019.

Comentarii