Ştiri

Sursa imaginii: captură video:privesc.eu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

01 Iun. 2020 / 09:36

Condiţionalităţi acceptate pentru accesarea asistenţei suplimentare din partea UE

Sunt cinci blocuri de condiţionalităţi pentru ca Republica Moldova să primească asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene (UE). Asta a declarat prim-ministrul Ion Chicu, în această dimineaţă, după şedinţa de lucru cu preşedintele Igor Dodon. Totodată, premierul a menţionat că nu renunţă nici la creditul rusesc.

„Săptămâna trecută am discutat cu Comisia Europeană în privinţa condiţionalităţilor pentru asistenţa macrofinanciară suplimentară, a celor 100 de milioane pe care UE este gata să le ofere Republicii Moldova. Sunt cinci blocuri de condiţionalităţi, noi le-am agreat pe toate, suntem gata să avansăm, să semnăm şi acel memorandum de înţelegere, în speranţa că UE va aloca acest credit, în două tranşe, ca aceşti bani să vină pentru finanţarea deficitului bugetar”, a declarat Ion Chicu.  

În ceea ce priveşte creditul din Federaţia Rusă, premierul a specificat: „Desigur nu renunţăm la creditul rusesc. Nu vom renunţa la eforturile noastre de identificare a surselor suplimentare de finanţare a deficitului de stat în condiţiile extreme pe care le parcurge Republica Moldova. Aceasta e singura cale pentru stat de a-şi onora obligaţiunile”, susţine premierul.

Potrivit prim-ministrului, odată cu reluarea activităţii unor sectoare ale economiei în luna mai, în Republica Moldova se atestă o situaţie mai bună la bugetul public.

„Acea scădere dramatică de venituri pe care am avut-o în lunile aprilie şi mai se mai balansează, se diminuează. Avem o revenire treptată la încasări la bugetul public naţional. Suntem încă departe de ce era prognozat iniţial şi mai departe suntem de ceea ce ne dorim noi. Prin administrarea fiscală şi vamală eficientă aceste venituri se restabilesc, ceea ce ne adaugă suplimentar încrederea că angajamentele statului în materie de achitare a pensiilor, salariilor, dar şi investiţiile capitale vor fi îndeplinite de către stat”, a punctat Ion Chicu.

Comentarii