Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

14 Noi. 2019 / 19:06

Oameni de afaceri polonezi, interesaţi să-şi extindă afacerile în Republica Moldova

Sunt interesaţi să-şi extindă afacerile în Republica Moldova şi să aducă investiţii importante, în special, în domeniul automotive, în logistică, energetică şi vinificaţie. Vorbim de reprezentanţi ai 15 companii poloneze, care împreună cu 30 de oficiali din Voievodatul Silezia de Jos, participă la un forum economic la Chişinău. Şi antreprenorii moldoveni se arată deschişi pentru cooperare, relatează Mesager.

Arkadiusz Zurek reprezintă o companie de consulting din Polonia. A venit în Moldova pentru a afla posibilităţile de investiţii în domeniul automotive. 

„Domeniul automotive este a treia cea mai importantă ramură din Polonia şi suntem dispuşi să ne extindem şi în ţara voastră. Vedem că dispuneti de condiţii bune pentru business, aveţi şi instituţii de învăţământ care pregatesc cadre calificate şi cărora am putea să le oferim un loc de muncă bine plătit. Pentru început, investiţiile vor fi de cel puţin 40 de milioane de euro” susţine Arkadiusz Zurek.

La eveniment participă şi reprezentanţi ai companiilor poloneze din sectorul vitivinicol, consultanţă juridică şi logistică, apă şi canalizare, produse cosmetice şi ecologice, dar si partenerii lor moldoveni. Nicolae Tricolici are o experienţă de conlucrare de peste 18 ani cu oameni de afacere din Polonia, iar acum pune pe roate o nouă afacere în domeniul producerii sistemelor de iluminat.

„De la companiile poloneze ai ce învăţa, în primul rând introduce tehnologii noi, de a ridica calitatea producţiei, la materie primă,  Polonia se poziţionează la calitate înaltă, preţuri convenabile şi atunci se primesc rezultate eficiente. La întrepridere o să fie peste 150 de locuri de muncă” menţionează Nicolae Tricolici, directorul unei companii.

„Compania noastră vinicolă are stabilite contracte deja de 9-10 ani cu Polonia. Aşteptăm noi posibilităţi de a ne extinde exportul de vinuri. Noi astăzi aproape de 400 de mii de sticle pe an vindem în Polonia. Aş dori să ajungem la un million de stcile” susţine Elena Grosu, reprezentanta unei companii.

Forumul este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie, Centrul pentru Dezvoltare şi Antreprenoriat Moldova-Polonia, dar şi Ambasada Poloniei la Chişinău.

„Republica Moldova face parte din Parteneriatul Estic şi a semnat un acord de asociere, are o Zonă de Liber Schimb cu UE, deci are un cadru favorabil, şi acum trebuie cumva să completăm acest cadru cu o consistenţă cât mai deasă posibilă” a declarat Bartolomej Zdanyuk, ambasadorul Poloniei în Moldova.

„Polonia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai RM, fiind pe locul 6 la export şi pe locul 8 la import. Noi exportăm mobilă, exportăm produse texile, tehnologii, produse vitivinicole şi tehnologii care sunt procesate aici, în RM, importăm echipamente, echipaje şi alte accesorii pentru produsele textile. Din păcate balanţa comercială din RM şi Polonia este una negativă pentru noi, de aceea este important pentru noi să creştem exporturile din Moldova” a spus Sergiu Harea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

În 2018, Republica Moldova a exportat în Polonia marfuri în valoare de 100 de milioane de dolari, în timp ce importurile au fost de 200 de milioane de dolari.

Comentarii