Ştiri

Sursa imaginii: infoprut.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

27 Iun. 2020 / 16:11

Şase ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE

Pe 27 iunie se împlinesc şase ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE). Documentul a devenit principalul catalizator al schimbărilor din ţara noastră. După şase ani de circulaţie liberă în spaţiul comunitar şi noi pieţe de export, moldovenii cred în viitorul european al ţării noastre. Autorităţile susţin că acordul este implementat în proporţie de peste 71%, relatează Mesager.

Oamenii spun că ratificarea acordului a reprezentat un impuls de dezvoltare pentru ţara noastră.

„Aici vorbim deja de partea economică, care este una foarte consistentă şi importantă. Este vorba şi despre granturile pe care le primeşte Republica Moldova, este vorba şi despre ajutorul financiar, sunt o sumedenie de lucruri”. „Moldova nu poate evita viitorul european. Eu sunt optimistă şi sper că toate problemele se vor rezolva diplomatic şi paşnic, conform standardelor europene”. „Moldovenii pleacă în Europa fără viză, au plecat adică acum cu pandemia. Sunt puţine restricţii, dar în genere au avut liber prin toată Europa”, afirmă oamenii. 

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE a fost semnat la Bruxelles pe 27 iunie 2014. Documentul a fost ratificat de Legislativ pe 2 iulie 2014, iar de Parlamentul European pe 13 noiembrie 2014. Acest acord a permis libera circulaţie a moldovenilor în spaţiul comunitar şi zona Schengen şi accesul mărfurilor din ţara noatră pe piaţa UE. În urma ratificării documentului, Moldova a beneficiat de asistenţă financiara din partea UE. În prezent, spre piaţa europeană sunt direcţionate aproximativ 70% din exporturile moldoveneşti.

Comentarii