Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

25 Mai 2019 / 19:14

Protest la Soroca

Vrem staţie de epurare la Soroca - este mesajul scandat astăzi de mai mulţi activişti pe cheiul râului Nistru. Acţiunea de protest a fost organizată în preajma Cetăţii Soroca, acolo unde se află ţeava prin care sunt revărsate apele reziduale. Protestatarii spun că de peste 20 de ani apele reziduale care se scurg direct în Nistru pun în pericol sănătatea a 70 la sută din populaţia ţării, relatează Mesager.

Reprezentanţii societăţii civile din Soroca au decis să întreprindă mai multe acţiuni comune care ar sensibiliza opinia publică şi ar accelera construcţia unei staţii de epurare.

„Nistrul este viitorul Sorocii, Soroca depinde de dânsul, pentru apă potabilă, irigare şi el trebuie să fie curat, ca viitorul nostru şi al copiilor noştri să fie strălucit”. „Ne-am săturat de mirosul urât care este pe malul Nistrului şi într-adevăr vrem o staţie de epurare, mereu când venim aici simţim un miros urât”. „Nu putem să venim chiar să ne scăldăm, să fie o staţie de epurare ca să fie Nistrul curat şi sănătos”, au spus oamenii.

Protestatarii au aprobat şi o rezoluţie adresată autorităţilor.

„Ca localitate cu o istorie prezentă de 30 de ani, că nu are staţie de epurare este o ruşine naţională şi aici necesită o implicare urgentă a autorităţilor centrale şi locale şi eu aş zice să apelăm şi la structurile europene”, a declarat Anatolie Prohniţchi, preşedintele Partidului Verde Ecologist.

„De nenumărate ori au fost sancţionate întreprinderile Regie-Apă Canal, însă problema rămâne deschisă fiindcă e lipsa surselor financiare”, a precizat Valentina Rusu, şefa Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Soroca.

Pentru construcţia staţiei de epurare sunt necesare investiţii de aproximativ şapte milioane de euro. Datele Inspectoratului pentru Protecţia Mediului arată că în ţară sunt peste 230 de staţii de epurare, jumătate dintre care nu funcţionează deloc sau sunt ineficiente. Râul Nistru asigura cu apă potabilă circa 70% din populaţia ţării.

Comentarii