Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Ştiri / Social

21 Dec. 2018 / 17:15

Admiterea studenţilor străini la USMF „Nicolae Testemiţanu” se desfăşoară fără abateri legislative

Admiterea studenţilor străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu” se desfăşoară în limita normelor legale, fără abateri legislative. Este constatarea comisiei formată din reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Verificările au fost iniţiate după ce în Israel s-a aflat că mai mulţi medici, care şi-au făcut studiile în Moldova, activau în ţară în baza unor diplome false, relatează Mesager.

„Comisia a constatat că toate dosarele sunt completate perfect. Corectitudinea acestor date este asigurată prin semnătura responsabililor de la instituţii, dar şi ştampila umedă pe fiecare listă a studenţilor”, a precizat Doina Usaci, membră a comisiei din partea Ministerului Educaţiei.

Comisia a examinat peste 300 de dosare ale studenţilor străini.

„În concluzie, comisia şi-a expus punctul de vedere, conform căruia nu au fost depistate încălcări şi faptele care au fost expuse nu corespund realităţii”, a declarat Igor Şarov, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

„În perioada 1994-2018 au absolvit universitatea peste 3000 de cetăţeni străini din peste 30 de state. Numărul mare de studenţi străini se datorează prestigiului pe care îl are universitatea”, a specificat Aliona Serbulenco, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

În prezent la USMF „Nicolae Testemiţanu” studiază 2400 de studenţi din 38 de state. Aproape 80 la sută dintre ei sunt din Israel.

Verificările au fost iniţiate după ce în Israel s-a aflat că mai mulţi medici care şi-au făcut studiile în Moldova activau în ţară în baza unor diplome false. 40 de doctori şi farmacişti israelieni au fost reţinuţi în acest caz. Potrivit anchetatorilor, după ce studenţii învăţau câţiva ani în Moldova, obţineau acte ilegale de studii eliberate deja de instituţii din Armenia.  

Comentarii