Ştiri

Sursa imaginii: telegraph.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

16 Mar. 2019 / 13:14

Doar 40 la sută dintre conducătorii auto au achitat taxa pentru folosirea drumurilor în 2018

O bună parte sunt plecaţi peste hotare sau nu-şi mai folosesc maşinile, dar sunt şi dintre cei care pur si simplu se eschivează de la plata taxei pentru exploatarea drumurilor publice. Doar 40 la sută dintre conducătorii auto au achitat taxa pentru folosirea drumurilor în 2018. În fondul rutier au fost vărsate peste 800 de milioane de lei, iar amenzile aplicate rău-platnicilor se ridică la 4 milioane de lei, relatează Mesager.

„Taxa ar trebui de achitat. Una la mână. A doua, haideţi să facem şi noi ceva pentru ţară nunumai autorităţile”, „Taxa e obligatorie pentru întreţinerea drumurilor. Din păcate aceşti bani nu sunt îndeajuns”, „Cum să circul? Eu achit întotdeauna. Dacă nu plătim, suntem amendaţi”, „Taxele se duc pentru străzi, apoi, străziile să le facă. Îs făcute, îs curate, amu le mătură acolo, dar până acuma ce se face, absolut nimic”, „D-apoi cum, o dată şi o dată o să fie bine.Trebuie achitat şi e tot”, au spus oamenii.

Inspectorii de patrulare au aplicat rau-platnicilor amenzi în valoare de 4 milioane de lei.

„Din totalul de peste 990 de mii de unităţi de transport înmatriculate, reviziei tehnice au fost supuse peste 560 de mii de unităţi de transport. 60% din unităţile de transport au fost supuse reviziei tehnice, fiind achitată respectiv şi taxa pentru folosirea drumurilor. Au fost acumulate 785 de milioane de lei care au fost vărsate în fondul rutier”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Serghei Bucătaru.

La cererea premierului Pavel Filip, Ministerul Economiei şi Infrastructurii este în proces de elaborare unui mecanism care să garanteze achitarea taxei rutiere de către toţi conducătorii auto. În 2019, peste 1 miliard 24 de milioane de lei vor fi alocate din fondul rutier pentru reparaţia drumurilor publice naţionale. Aproape 500 de milioane de lei vor fi utilizate pentru întreţinerea drumurilor, iar 333 de milioane de lei vor fi direcţionate pentru reparaţia a 15 tronsoane.

Totodată, peste 64 milioane de lei vor fi alocate pentru cofinanţarea unor proiecte de reabilitare a drumurilor.

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

La Chişinău va fi organizat un târg şcolar

Ştiri / Social

10 Aug. 2020 / 14:34

La Chişinău va fi organizat un târg şcolar

Maestrul Iurie Harmelin a fost petrecut pe ultimul drum

Ştiri / Cultură

10 Aug. 2020 / 13:22

Maestrul Iurie Harmelin a fost petrecut pe ultimul drum

PDM invită la discuţii PSRM, PAS şi Platforma DA

Ştiri / Politic

10 Aug. 2020 / 12:55

PDM invită la discuţii PSRM, PAS şi Platforma DA

PAS va propune modificarea Codului navigaţiei maritime

Ştiri / Politic

10 Aug. 2020 / 12:36

PAS va propune modificarea Codului navigaţiei maritime

Vezi arhiva