Ştiri

Sursa imaginii: sanatate.info

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

13 Mai 2020 / 18:05

Impresiile medicilor români după două săptămâni muncite în Moldova

În Moldova e ca acasă, poate doar accentul e puţin diferit. Astfel descriu unii dintre medicii români care muncesc cot la cot cu doctorii noştri cele două săptămâni petrecute în Republica Moldova. Au împărţit frăţeşte turele de noapte şi orele petrecute la capătul pacienţilor infectaţi. Chiar dacă în România îi aşteaptă familiile, ei au decis să treacă Prutul şi să ne vină în ajutor pentru că boala nu cunoaşte hotare, relatează Mesager.

Dacian Vultur este medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Arad. De cinci ani salvează oameni aflaţi în impas, iar acum, când Moldova de rând cu celelalte state luptă cu pandemia de Coronavirus, nu a stat mult pe gânduri şi a venit să-şi ajute colegii de peste Prut. Aici lucrează cot la cot cu doctorii din unitatea de primiri urgente şi acordă asistenţă pacienţilor infectaţi cu COVID-19. 

„În principiu medicaţia este aceeaşi pe fiecare secţie. Deci nu am avut probleme în ceea ce priveşte tratamentul, iar echipamentul este cel cu care am venit. La fel ca acasă, nu am simţit niciun fel de diferenţă decât de accent, în rest, nimic”, a declarat medicul din România Dacian Vultur.

Împreună cu alţi lucrători medicali români detaşaţi la Spitalul „Arhanghelul Mihail” din capitală munceşte şi Atillo Detari. 

„Ne-au primit cu braţele deschise şi s-au bucurat inclusiv pacienţii când au aflat că suntem din România şi am venit în ajutor. S-au bucurat foarte tare şi ne-au mulţumit. A fost chiar un moment emoţionant. Şi ei cu lacrimi în ochi, şi noi cu lacrimi în ochi”, a declarat asistentul medical din România Atillo Detari.

În total, la Spitalul „Arhanghel Mihail” au fost spitalizaţi 650 de pacienţi confirmaţi pozitiv cu Coronavirus, dintre care 200 se află în prezent sub supravegherea medicilor.

„Colegii români au fost de ajutor în multe situaţii, deoarece acum avem mulţi pacienţi în spital, în jur de 200. Pe zi internam 20-25 de pacienţi, dar din păcate în ultimul timp starea pacienţilor a devenit mult mai gravă decât iniţial. S-au făcut şi servicii de noapte împreună cu medicii din România care, de asemenea, au fost de mare ajutor, pentru că noaptea e cel mai greu de lucrat”, a menţionat şeful secţiei UPU, Veronica Ţugulschi.

Cei 42 de lucrători medicali români au venit pentru două săptămâni în Republica Moldova, pentru a-i ajuta pe medicii moldoveni în lupta cu COVID-19.

 

 

Comentarii