Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

15 Apr. 2020 / 16:30

Îngheţuri în nordul ţării: Culturile agricole riscă să fie compromise

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit Cod galben de îngheţuri, iar la noapte mercurul ar putea coborî în termometre în nordul ţării până la -4 grade. Aseară timp de câteva minute la Ocniţa chiar a nins. Astfel, în orele nocturne şi ale dimineţii, în jumătatea de nord a ţării se prevăd îngheţuri la suprafaţa solului şi în aer cu intensitatea de pînă la -1 .. -4°С. Cele mai expuse riscului sunt culturile pomicole, plantaţiile multianuale agricole fructifere, spun specialiştii, relatează Mesager.

Feodor Romaşcan creşte căpşuni pe un teren de şapte hectare din satul Zastinca, Soroca. Deşi încearcă să utilizeze tehnică performantă şi nutrienţii necesari pentru obţinerea unei roade de calitate, antreprenorul este conştient că nu poate lupta cu calamităţilor naturale.

„Au de suferit cel mai tare pomii fructiferi adică cireşul, caisul, persicul, mărul. La noi tot trebuia să sufere căpşuna, dar totuşi noi am protejat-o, am pus agril alb atât în sere cât şi afară. dacă ingheaţă prima floare şi a doua, ea dă mai departe flori, dar pomiii fructiferi e gata, nu mai dau nici o floare”, a  relatat Feodor Romaşcan, antreprenor.

În plină pandemie, câmpurile sunt pline de oameni, care muncesc de zor pentru a-şi întreţine familiile.

 „ Dar cum ne protejăm? ne spălăm pe mâini, s-a adus lichid, spălăm mânerele la instrumente, credem că o sa ne protejăm, dar nici fără lucru nu putem, avem familie”, spune Nina Ghervas, muncitoare.

 „Cu alţii nu ne întâlnim, noi suntem izolaţi. O zi de vară hrăneşte un an de zile, avem şi pâine de cumpărat”, a spus Raisa Ghervas, muncitoare.

„Oamenii îi protejăm, le-am dat apă, îşi spală mâinile când intră, când ies, se şterg toate mânerele la autobus, oamenii când sunt pe deal lucrează cât mai departe unul de altul, când se duc în autobus  pun măştile pe faţă”, a mai spus Feodor Romaşcan.

Potrvit experţilor, îngheţurile de primăvără au afectat şi plantaţiile viticole.

„În total pe ţară cât a îngheţat este prematur să spunem, dar în funcţie de raioane, de zonă- sunt de la 20 până la 100 de procente pierderi în plantaţiile pomicole. La fel şi în plantaţiile viticole situaţia este destul de complicată. Agricultorii unica ce pot face acum, focul cu paie şi alte ramăşiţe uscate. Unde este posibil de irigat în momentul îngheţului, sa fie efectuată respectiv irigaţia”, a declarat Pintilie Pîrvan, doctor în ştiinţe agricole.

În Republica Moldova livezile se întind pe o suprafaţă de aproape 100 de mii de hectare, iar plantaţiile viticole ocupă peste 100 de mii de hectare.

Comentarii