Ştiri

Sursa imaginii: usmf.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

16 Dec. 2019 / 19:38

Medicul savant Leonid Cobâlenschi, comemorat la Universitatea de Medicină

A instruit zeci de generaţii de medici, cărora le-a altoit dragostea faţă de oameni, dar şi faţă de profesia pe care au îmbrăţişat-o. A scris peste 100 de articole ştiinţifice, manuale şi dicţionare, care au contribuit la dezvoltarea medicinii din ţara noastră. Este vorba despre Leonid Cobâleanschi, medic, savant, academician, rector, trecut în nefiinţă acum 25 de ani. O serata festivă de comemorare a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, relatează Mesager.

Actuala conducere a universităţii, profesorii şi studenţii ii sunt recunoscători lui Leonid Cobâleanschi pentru aportul său în dezvoltarea instituţiei, pe care a condus-o timp de opt ani.

„Este o tradiţie a Universităţii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemiţanu”pentru a comemora înaintaşii noştri. Leonid Cobâleanschi a consolidat baza tehnico-materiala, a construit blocuri de studii avem blocul de studii nr 1 unde zilnic până la cinci mii de studenţi activează acolo. A construit două case de locuit pentru colaboratori”, a spus Emil Ceban, rectorul USMF.

„M-a fascinat prin căldura sufletului şi prin modalitatea lui de a discuta. Pe parcursul a 25 de ani am fost permanent alături, mi-a pus aceasta calitate de organizator”, a spus Ion Isac, conferenţiar, Catedra de Chirurgie.

„Un om extraordinar de frumos în toate aspectele: şi din punct de vedere pedagogic, care a pregătit cadre, şi din punct de vedere organizatoric, care a dat posibilitate la mulţi ca să-şi prelungească studiile”, a spus Porfirie Cazacu, profesor consultant.

Profesorii de la disciplina Limba Romană si-au propus ca prin acest eveniment sa-i familiarizeze pe studenţi cu istoria medicinii autohtone.

„Sa le dezvoltăm nişte calităţi ca să ia exemplu de la personalităţile notorii, aşa cum astăzi îl comemorăm pe profesorul şi savantul Leonid Cobâleanschi, care ar fi împlinit 80 de ani de la naştere”, a spus Argentina Chiriac, profesoară de Limbă Română.

„A fost un profesor iscusit, savantul a publicat peste 100 de lucrări şi articole ştiinţifice, monografii şi dicţionare. Noi, studenţii l-am cunoscut de la lecţiile de limbă romana citind despre istoria Universităţii de Medicina”, a spus Aya Al Hosnawy, studentă.

Dragostea fată de medicina Leonid Cobâleanschi a altoit-o si fiilor săi, care astăzi sunt medici recunoscuţi.

„Prima, fără doar şi poate, este omenia desăvârşită a acestui om, era un bun psiholog, ştia a asculta, a auzi oamenii, ştia a le ajuta sa rezolve problemele. Ca tată ne-a învăţat modestia, cinstea, demnitatea, onoarea”, a spus Eugen Cobâleanschi, fiul academicianului.

Pentru succese remarcabile în studiul experimental al şocului traumatic, în 1989 savantul Leonid Cobâleanschi a devenit laureat al Premiului de Stat în domeniul ştiinţei şi tehnicii.

Comentarii