Ştiri

Sursa imaginii: argumentul.info

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

11 Feb. 2019 / 10:20

Piloţii moldoveni luaţi ostatici în Afganistan au fost eliberaţi

Cei doi piloţi moldoveni, care acum trei ani şi jumătate au fost luaţi ostatici în Afganistan, au fost eliberaţi şi, în prezent, se află într-un spital din Moscova. Anunţul a fost făcut astăzi de către preşedintele Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

Igor Dodon a specificat că eliberarea acestora a fost posibilă graţie sprijinului acordat de Federaţia Rusă. „În sfârşit concetăţenii noştri au fost recuperaţi din plen şi au fost transportaţi la Moscova. La moment piloţii se află în spital, stare sănătăţii este destul de bună, lucrează medicii cu ei. Vreau să vă spun că atunci când i-am adus la Moscova ei nu credeau că acest lucru se poate întâmpla. Trei ani şi jumătate ei au fost ţinuţi într-o groapă în pământ, nu au văzut soarele, povestesc nişte detalii care sunt uimitoare”, a spus Igor Dodon.

Şeful statului a precizat că, cel mai probabil, până la sfârşitul săptămânii curente el va merge la Moscova şi-i va aduce pe cei doi piloţi la Chişinău.

„Subiectul nu trebuie exploatat în nici un caz electoral, pentru că acest lucru ar putea să complice situaţia. Ca persoană care prin natura funcţiei deţinute am fost ţinut la curent cu negocierile de eliberare a lor, pot să vă spun că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum 4 luni, când autorităţile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Cineva le-a zis răpitorilor să-i mai ţină puţin şi să-i trimită acasă prin Moscova. Autorităţile noastre încearcă de 4 luni să afle cine a generat această situaţie de blocaj şi cu ce scop. Astăzi este foarte clar cine. Este vorba de Igor Dodon, care a dorit ca ei să revină acasă doar în timpul campaniei electorale şi să se folosească de acest lucru în mod cinic. Acesta este motivul pentru care ostaticii nu au fost aduşi direct în Moldova la familii, deşi autorităţile au pregătit aducerea lor direct la Chişinău. Au fost duşi la Moscova şi ţinuţi acolo până ce Dodon se putea folosi electoral de acest caz. Cerem în mod oficial preşedintelui Dodon să nu mai ţină piloţii moldoveni ostateci electorali în Moscova, după 3 ani în care au avut destul de suferit. Această acţiune este un act penal criminal. La fel cum un act de gravitate extremă este şi modul în care Dodon exercită presiuni asupra lor să facă declaraţii care ar fi favorabile PSRM-ului în campania electorală.”, a comentat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, într-o postare pe o reţea socială.

Reacţia lui Igor Dodon a venit pe o reţea de socializare. Preşedintele i-a întrebat pe cei care s-au arătat iritaţi de această noutate ce măsuri au întreprins personal ca piloţii să fie salvaţi din prizonierat.

„Vreau să mă adresez către unii concurenţi electorali care s-au arătat iritaţi de frumoasa noutate de azi. Ce aţi făcut voi trei ani de zile pentru salvarea ostaticilor, ca acum să criticaţi că ei n-au fost eliberaţi cu câteva luni, săptămâni sau zile mai devreme? Este nedemn să regretaţi că ei au fost eliberaţi acum şi nu după alegeri. Aici e vorba de viaţa şi soarta oamenilor şi există momente când speculaţiile şi luptele politice trebuie lăsate într-o parte, pentru că pe lângă competiţia politică trebuie să existe şi morală, şi omenie, oricât de greu e de găsit aşa ceva în politica moldovenească”, a scris Igor Dodon.

Vom aminti că, la 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparţine unei companii moldoveneşti, a fost capturat de către militanţii Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forţată. Echipajul elicopterului era format din trei piloţi, toţi cetăţeni moldoveni, şi alţi 18 pasageri militari din Afganistan.

Comentarii