Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

12 Sep. 2019 / 13:10

Acţiune de protest a transportatorilor auto în PMAN

Transportatorii auto au protestat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Peste o sută de şoferi şi administratori de rute au cerut autorităţilor dublarea tarifelor pentru călătorii, relatează Moldova 1.

Mai mulţi reprezentanţi ai companiilor de transport au venit în PMAN cu autobuzele şi microbuzele care transportă pasagerii. Ei au protestat din motiv că sunt nemulţumiţi de felul în care autorităţile examinează solicitările lor de majorare a tarifelor de călătorie pentru transportul interurban.

Transportatorii au solicitat în ultimii ani de mai multe ori ajustarea tarifelor, invocând că suportă pierderi. Chiar dacă săptămâna trecută transportatorii au avut o întrevedere cu responsabilii de la Ministrul Economiei şi Infrastructurii (MEI), unde au cerut majorarea taxei pentru călătorie de la 48 de bani - la 92 pentru un kilometru, astăzi protestatarii spun că promisiunile ministerului sunt false.

„Tarifele sunt prea mici, maşinile se uzează, nu avem încotro. Benzina, motorina s-a scumpit, tot se scumpeşte, da noi tot cu acel tarif mergem”. „De aproape şase ani nimic nu s-a schimbat, salariul mic de la 2700 - 3500, nu e salariu”. „Tarifele sunt mici, maşina trebuie întreţinută şi lucrăm din noapte până în noapte şi nu ne ajunge de întreţinut maşina”. „Cu 3000 de lei pe lună nu lucrezi, condiţii tare grele, lăsăm tot şi plecăm la lucru în altă parte”. „Preţul la motorină s-a mărit de câteva ori, dar preţurile la tichete rămân tot acelaşi timp de mai mult de 10 ani”, au spus şoferii, citaţi de Mesager.

Conducătorii auto, la volanul microbuzelor, au claxonat în semn de protest. Aceştia au anunţat că dacă Ministerul Economiei nu va da curs solicitării lor de a ajusta preţurile la călătorie, vor organiza o grevă.

„Avem 106 angajaţi, îndeplinim circa 30 de rute spre Chişinău şi restul suburbane. E dezastru, pleacă lumea, am şase ordine de concediere a şoferilor, timp de două luni, au plecat toţi peste hotare”, a declarat Veaceslav Railean, reprezentant companie de transport.  

Acţiunea a fost organizată de către Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto împreună cu companiile de transport de pasageri şi a durat 10-15 minute, potrivit Radio Moldova Actualităţi. 

„Noi astăzi lucrăm cu 41 de bani la km. Asta înseamnă că în mod conştient cauzează daune ramurii transportului de pasageri. Nici unul dintre lucrătorii secţiei transport rutier nu au primit calculele noastre şi nu se ocupă cu aceste calcule”, susţine Oleg Alexa, preşedintele Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto.  

Într-un comunicat de presă emis astăzi, MEI „reiterează necesitatea dialogului constructiv dintre Minister şi asociaţiile patronale de transport, într-un cadru de lucru eficient şi constructiv”.

„Reprezentanţii asociaţiilor patronale au fost informaţi că Ministerul Economiei şi Infrastructurii este în proces de examinare a argumentării majorării tarifelor, analizând corectitudinea metodologiei de calcul şi consultând membrii Consiliului Consultativ din domeniul transportului rutier în acest proces. MEI este dispus să continue dialogul cu operatorii de transport, în condiţiile în care aceştia vor veni cu un plan de acţiuni clar determinat, inclusiv, ajustarea treptată a tarifelor, luând în considerare capacitatea de plată a cetăţenilor, iar toate deciziile privind tarifele vor fi supuse consultărilor publice. În acelaşi timp, considerăm că orice solicitare din partea transportatorilor de majorare a tarifului, trebuie să vină cu asumarea de către ei a unor indici măsurabili şi clari de calitate pentru serviciilor prestate cetăţenilor”, se  mai spune în comunicatul MEI.

Comentarii