НОВОСТИ

источник фото:

НОВОСТИ / Пресс-релиз TRM

27 Окт. 2023 / 18:00

Ziua Naţională a Radioului va fi marcată anual la 1 noiembrie

Ziua Naţională a Radioului va fi sărbătorită pe 1 noiembrie. Aniversarea marchează prima emisie radio din România, în 1928. Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege. Iniţiativa le aparţine directorilor Teleradio-Moldova care se distanţează în acest fel de tradiţia sovietică şi restabilesc un adevăr istoric - primele unde radio au ajuns în actualul teritoriu al Republicii Moldova prin deschiderea postului de la Bucureşti.

Instituirea Sărbătorii „Ziua Naţională a Radioului” derivă din recunoaşterea rolului determinant al radioului în istoria şi dezvoltarea Republicii Moldova, fiind şi un prilej de sărbătoare naţională pentru toţi cei care s-au pus în slujba transmiterii valorilor pe calea undelor, se arată în nota de fundamentare a hotărârii Guvernului.

Declararea datei de 1 noiembrie drept Ziua Naţională a Radioului reprezintă o restabilire a adevărului, susţine directorul general al Companiei Teleradio Moldova, Vlad Ţurcanu.

„A fost o iniţiativă pe care am depus-o la guvern. Şi suntem mulţumiţi că guvernul a răspuns acestei iniţiative, astfel încât să restabilim adevărul istoric în ceea ce priveşte obârşia radioului naţional.”, susţine directorul general Teleradio-Moldova, Vlad Ţurcanu. „A trebuit să fie restabilită o situaţie care în trecut nu corespundea adevărului. Faptele istorice arată că, pentru prima dată un semnal radio în acest teritoriu care astăzi este Republica Moldova, în trecut Basarabia, s-a făcut la data de 1 noiembrie 1928, iar noi am sărbătorit aici, la Radioul Naţional, Ziua Radioului ca fiind pe 30 octombrie, dată care se trăgea sau, mai bine zis, avea ca punct de plecare, o emisie de la Radio Tiraspol, într-un teritoriu care aparţinea la acea vreme Uniunii Sovietice”, a declarat Vlad Ţurcanu.


Pentru teritoriul dintre Prut şi Nistru, administraţia română a creat postul Radio Basarabia, a cărui infrastructură a fost preluată de sovietici, după ocuparea Basarabiei în 1940. Un an mai târziu, când s-a retras de pe acest teritoriu, administraţia sovietică a dinamitat emiţătorul. Declararea Zilei Radioului Naţional pe data de 1 noiembrie poate fi considerată un act reparatoriu, o disociere de la propaganda sovietică şi marchează cu adevărat începuturile radiodifuziunii în Republica Moldova.

„Avem o echipă tânără aici şi suntem siguri că într-o perioadă previzibilă, vom deveni nu pur şi simplu buni, ci cei mai buni, încercând în felul acesta să îndreptăţim aşteptările publicului. Suntem o instituţie finanţată din buget şi în opinia noastră, cu bani publici ar trebui să fim cei mai buni de pe piaţa radio.”, a declarat Vlad Ţurcanu.

Показать комментарии

Новости последнего часа

Vezi arhiva