Ştiri

Sursa imaginii: tvrmoldova.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

01 Dec. 2019 / 16:20

Bustul poetului Dumitru Matcovschi, inaugurat pe Aleea Clasicilor

Trecută prin foc şi prin sabie, furată, trădată mereu, eşti floare de dor, Basarabie, eşti lacrima neamului meu – sunt frumoasele versuri scrise de Dumitru Matcovschi, simbolul mişcării de renaştere naţională din anii 90, care pe parcursul vieţii a semnat peste 50 de volume de poezie, proză şi dramaturgie. Într-o zi simbolică, de Ziua Naţională a României, bustul poetului-tribun al neamului a fost inaugurat şi sfinţit astăzi pe Aleea Clasicilor Literaturii Române. Multaşteptatul eveniment s-a produs graţie susţinerii financiare a Primăriei Chişinău, care a alocat în acest scop 400 de mii de lei. Imaginea în bronz a poetului a fost realizată de sculptorii Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc, relatează Mesager.

În armonia cântecelor pe versurile lui Dumitru Matcovschi în prima zi, simbolică de 1 decembrie, sute de oameni prezenţi pe Aleea Clasicilor Literaturii Române s-au bucurat de revenirea poetului martir în acest spaţiu al spiritualităţii şi libertăţii noastre.

Un sobor de preoţi de la Mitropoliile Moldovei şi Basarabiei au sfinţit bustul, care este o realizare  deosebită a sculptorilor Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc.

„Am lucrat cu sufletul, important este dacă noi am prins zâmbetul poetului, spiritul lui”, a menţionat Victor Macovei, sculptor.

Bustul a fost realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Chişinău.

„Mă bucur că datorită sprijinului Primăriei municipiului Chişinău, a Consiliului municipal, acest lucru a fost posibil. Este important ca tânăra generaţie, ca toţi noi să-i aducem un omagiu, să-i păstrăm memoria”, a declarat primarul Ion Ceban.

„Este suficient cât ne-am contrapus pe probleme de limbă, probleme de identitate. E timpul să învăţăm limba. Opera lui Matcovschi nu se studiază în şcoală şi această decizie este de vreo zece ani. Eu voi depune toate eforturile ca opera lui Matcovschi, opera altor scriitori prezenţi pe această alee să fie studiată în şcolile din Moldova, să fie la examene, la bacalaureat”, a specificat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.  

Profesorul Vasile Şoimaru a venit cu un dar simbolic: „Alaltăieri am fost la casa lui părintească din Vadul Raşcov, am sădit un brăduţ de la Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia împreună cu pământ şi am venit şi aici cu un brăduţ. Matcovschi merită şi vă rog frumos, să-l vadă şi alţii”, a spus Vasile Şoimaru.

Prima compoziţie sculpturală în memoria lui Dumitru Matcovschi a fost inaugurată în satul natal Vadul Raşcov, unde s-a născut acum 80 de ani şi unde, conform dorinţei lui, îşi doarme somnul de veci poetul, care a trecut prin inima sa destinul trecut prin foc şi prin sabie al Basarabiei.

Comentarii